Koko Suomessa sataa alkuviikosta lunta, mutta viikonloppuna tapahtuu käänne: ”Kevättä kohti ainakin”, meteorologi ennustaa

Liukkaista keleistä ei vielä päästä eroon, meteorologi kertoo.

Ihmiset istuivat auringossa Kaivopuiston rannassa Helsingissä helmikuun lopussa.

7.3. 11:21

Alkuviikosta lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin ja koko Suomessa sataa lunta. Viikonloppuna nähdään kuitenkin selvä käänne keväisempään.

Perjantaina saapuva korkeapaine voi tuoda mukanaan vuoden toistaiseksi lämpimimmän viikonlopun. Sunnuntaina etelässä lämpötila voi kohota jopa seitsemään asteeseen, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Kokko ei kuitenkaan vielä julista kevättä alkavaksi. Yöt ovat kylmiä, ja etelässäkin on vielä lunta maassa jonkin verran.

”Ehkä itseni tekisi mieli puhua vielä kevättalvesta. Kevättä kohti ainakin”, hän sanoo.

Ennen lämpenemistä alkuviikko kuluu ”kevättalvisen vaihtelevasti”, Kokko kuvailee.

”Etelä- ja keskiosissa maata lämpötilan vuorokausivaihtelu alkaa olla jo aika suurta. Päivällä päästään aika hyvin plussalle ja yöllä pakastuu”, hän sanoo.

Nollaa korkeampia lukemia nähdään alkuviikon aikana erityisesti etelässä ja lännessä. Kylmä koillisvirtaus pitää idän pakkasen puolella päivisinkin. Pohjois-Lapissa pakkaset voivat olla vielä kireitäkin.

Maanantaina Suomeen saapuu lumisadealue, joka ylittää illan ja yön aikana käytännössä koko Suomen. Kokon mukaan lunta voi tulla monin paikoin jopa yli viisi senttimetriä.

Jo perjantaina etelässä voi olla yli viisi astetta lämmintä. Viikonlopun edetessä lämpötilat kohoavat hieman. Lauantaina etelässä on luvassa paikoin jopa kuusi astetta.

”Maan keskivaiheillakin ollaan tukevasti plussalla muutama aste. Idässä on hiukan viileämpää, nollasta plus kolmeen astetta”, Kokko sanoo.

Sunnuntain ennuste on lauantain kaltainen. Silloin tosin lämpötila voi kohota etelässä jopa seitsemään asteeseen ja Lappikin voi saada lauantaita enemmän aurinkoa.

Kuluneena talvena kadut ovat olleet erityisen liukkaita jalankulkijoille. Kokon mukaan tästä ei päästä eroon vielä hetkeen, vaan tilanne voi jopa pahentua.

”Jäätä on aika paksusti. Sitä joudutaan jonkin aikaa odottamaan vielä, että ne kunnolla sulavat pois.”

Kun päivällä jää sulaa, sen päälle syntyy vettä, joka tekee kadusta erityisen liukkaan. Yöpakkaset jälleen jäädyttävät veden, joten esimerkiksi hiekoituksen hyödyt voivat jäädä lyhyiksi.

Lue lisää: Kiviyritys tuottaa sepeliä nyt kahdessa vuorossa, sillä kadut ovat poikkeuksellisen liukkaita: ”Menekki on ollut infernaalista”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat