Poliisi: Ennen­näkemätön passi­ruuhka johtunee osin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Poliisi osasi odottaa ruuhkien alkavan jossain vaiheessa, koska moni on jättänyt pandemian aikana uusimatta passinsa.

Moni suomalainen uusii nyt koronapandemian aikana vanhentuneen passinsa.

7.3. 15:04 | Päivitetty 7.3. 15:30

Monien poliisilaitosten lupapalvelut ruuhkautuivat viime viikolla ennennäkemättömällä tavalla, kun lukuisat suomalaiset ryntäsivät uusimaan vanhentuneita passejaan.

Poliisihallituksen mukaan osasyynä ruuhkiin on todennäköisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Osa suomalaisista saattaa varautua siihen, että turvallisuustilanne voisi heikentyä Suomessakin.

"Olemme havainneet, että Venäjän hyökkäys näyttää herättäneen ihmisissä sellaisen ajatuksen, että passin olisi hyvä olla voimassa. Hyökkäys on varmaan syynä siihen, että miksi juuri viime viikolla tuli niin suuri piikki hakijamäärissä”, sanoo Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen.

Passin uusijoita alkoi saapua Piipposen mukaan poliisilaitosten lupapalveluihin tavallista enemmän viime viikon alusta lähtien. Venäjä oli aloittanut hyökkäyksensä Ukrainaan edellisen viikon torstaina.

Vaikka Ukrainan tilanne voi huolettaa monia, Piipposen mukaan pelkästään sen takia ei ole syytä uusia vanhentunutta passia juuri nyt.

”Poliisilla säilyy valmius myöntää asiakirjoja Ukrainan tilanteesta huolimatta. Sen takia ei kannata hirveästi hätääntyä”, hän sanoo.

Ukrainan tilanne ei ole ainoa eikä välttämättä suurin syy sille, miksi monet hakevat nyt uusia passeja.

Ruuhkien taustalla vaikuttaa erityisesti koronapandemia.

Monet ovat jättäneet pandemian aikana uusimatta vanhentuneet passinsa. Siksi poliisi on osannut odottaa, että suuret määrät ihmisiä alkavat hakea uusia passeja jossain vaiheessa.

”Nyt on se hetki”, Piipponen uskoo.

Hakijamääriä kasvattanee poliisin mukaan osaltaan tartuntatilanteen paraneminen. Monet suunnittelevat nyt matkoja ulkomaille.

Etenkin suurten kaupunkien poliisilaitoksella on viime vuosina ollut toistuvasti ruuhkia, mutta nyt tilanne on Piipposen mukaan aikaisempia kertoja huonompi. Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset luonnehtivat loppuviikosta asiakasmääriä ennennäkemättömiksi.

”Tällaisia ruuhkia ei ole ollut aikapäiviin. Tämä on tosi poikkeuksellista ja valitettavaa. Luulen, että poliisilaitoksilla nähdään tälläkin viikolla suuria määriä hakijoita”, Piipponen sanoo.

Ruuhkat näkyvät vaikeuksina saada varattua palveluaikaa. Lisäksi monet hakijat ovat menneet asioimaan poliisilaitokselle ilman etukäteen varattua aikaa, mikä on aiheuttanut pitkiä jonoja.

Lounais-Suomen poliisilaitos kertoi perjantaina, että seuraavat vapaat ajanvarausajat ovat vasta kesä-heinäkuun vaihteessa.

Ajanvarauskalenteriin voi kuitenkin ilmestyä uusia aikoja aiemminkin. Esimerkiksi peruutusaikoja vapautuu kaikilla poliisilaitoksilla.

”Joillakin poliisilaitoksilla ollaan nyt äärirajoilla. Meidän täytyy katsoa valtakunnallisesti, että onko mahdollista priorisoida tehtäviä niin, että saamme lisää henkilökuntaa käyntiasiointiin”, Piipponen sanoo.

Jos asiakirjojen uusiminen ei edellytä käyntiä laitoksella, uuden matkustusasiakirjan saa yhä hankittua sähköisesti normaalissa ajassa. Piipposen mukaan hakemusten käsittely ei ole ruuhkautunut ainakaan vielä.

”Passin ja henkilökortin voi uusia kokonaan sähköisesti ilman henkilökohtaista käyntiä poliisilaitoksella, jos edellisen sormenjälkinäytteen antamisesta on enintään kuusi vuotta ja henkilötiedot ovat ennallaan. Matkustusasiakirjan voimassaolo onkin hyvä tarkistaa ja tehdä sähköinen hakemus hyvissä ajoin, jotta ei turhaan joudu käyntiasioinnin piiriin”, Piipponen sanoo.

Ruuhkat eivät välttämättä jakaannu tasaisesti kaikille poliisilaitoksille. Aikaisemmin pienemmissä kunnissa on voinut olla rauhallista samaan aikaan, kun suurimmissa kaupungeissa on esiintynyt ruuhkia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat