Kansanedustaja Ano Turtiaisen Twitter-viestit helsinkiläis­poliisista joutuvat uuteen tutkintaan

Valtakunnansyyttäjän mukaan asiassa on tullut esiin maalittamiseen viittaavia piirteitä.

Twiiteillään ja muulla käytöksellään huomiota kerännyt Ano Turtiainen muodostaa yhden hengen eduskuntaryhmän. Hän edustaa Valta kuuluu kansalle -puoluetta.

9.3. 11:57

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt jatkettavaksi kansanedustaja Ano Turtiaisen Twitter-viestejä koskevaa esitutkintaa.

Aluesyyttäjä hyväksyi tammikuun alussa poliisin esitykset tutkinnan lopettamisesta Twitter-viesteistä, jotka koskivat Helsingin poliisilaitoksen ylikomisariota Jari Taposta.

Turtiainen nimitti Taposta Twitterissä muun muassa ”munattomaksi nillittäjäpoliisiksi”.

Taponen teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Tutkinnanjohtaja esitti syyttäjälle tutkinnan lopettamista kahdesta erillisestä jutusta.

Aluesyyttäjän mukaan kyseessä oli kunnianloukkaus, mutta tutkinta lopetettiin rikoksen vähäisyyden takia.

Sanamuoto ”munaton nillittäjäpoliisi” oli päätöksen mukaan suomalaisten käyttäytymisnormien valossa alatyylinen ja Taposen kunniaa loukkaava.

Toisaalta kyse oli poliitikon ja kansanedustajan osallistumisesta keskusteluun, jossa hän arvosteli ensisijaisesti virkamiehen menettelyä julkisessa virassa ja vasta toissijaisesti virkamiehen henkilöä.

Siksi teko oli päätöksen mukaan rikoslajissaan vähäinen, joten tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei vaadi tutkinnan jatkamista.

Myös toisen Twitter-viestin tutkinta lopetettiin. Päätöksen mukaan rikosta ei ollut tapahtunut, koska viestiä saattoi pitää Taposen arvosteluna hänen julkisessa virassaan. Arvostelu ei myöskään ylittänyt selvästi sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

”Taponen on sosiaalisessa mediassa aktiivinen toimija ja osallistuu poliisina Twitter-tilillään yhteiskunnallisiin keskusteluihin muun muassa maahanmuutosta, sananvapaudesta, rikollisuudesta ja rasismista.”

Taponen teki päätöksestä kantelun valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Valtakunnansyyttäjän mukaan selvityksen perusteella Turtiaisen epäiltyjä tekoja ei voida pitää vähäisinä. Asiassa oli tullut esiin myös maalittamiseen viittaavia piirteitä.

Turtiainen valittiin eduskuntaan perussuomalaisten listalta, mutta hänet on erotettu puolueesta ja sen eduskuntaryhmästä. Hän muodostaa oman yhden hengen eduskuntaryhmänsä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat