Yliopistolaissa on porsaanreikä, joka mahdollistaa informaatio­vaikuttamisen dosentin arvonimellä, sanoo ministeri Kurvinen

Korkeakoulut toivovat, että dosentin arvonimi olisi mahdollista peruuttaa.

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi dosentti Johan Bäckmanin toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen helmikuussa.

9.3. 14:20 | Päivitetty 10.3. 9:05

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan muutosta yliopistolakiin, mikä mahdollistaisi dosentin arvonimen perumisen, kertoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk).

Kysymys on siitä, että meillä on tietyllä tapaa porsaanreikä yliopistolaissa, sanoo Kurvinen.

Nykyisin yliopistoilla ei ole mahdollisuutta perua myöntämäänsä dosentin arvonimeä. Helsingin yliopiston mukaan sitäkään ei ole jouduttu selvittämään, voisiko dosentti itse luopua arvonimestään.

Tarve muutokselle on noussut erityisesti dosentti Johan Bäckmanin toimien myötä. Bäckman on toiminut edustajana Venäjän presidentin alaisessa Venäjän strategisen tutkimuksen instituutissa RISI:ssä. Hän on kertonut edustavansa Itä-Ukrainan separatisteja ja esiintynyt usein julkisuudessa Venäjällä.

”En halua erityisesti hänen persoonaansa lähteä ruotimaan. Puhun nyt yleisellä tasolla, että on havaittavissa se, että yliopisto-, korkeakoulu- sekä tiede- ja tutkimusmaailmaakin voidaan käyttää tällaiseen informaatiovaikuttamiseen ja siellä pyrkiä käymään informaatiosotaa ja hybridivaikuttamista”, sanoo Kurvinen.

”Missään nimessä lakia ei pidä säätää tai muuttaa yhden ihmisen takia”, painottaa Kurvinen.

Kurvisen mukaan asiasta on käyty keskustelua jo pidemmän aikaa akateemisessa yhteisössä.

Dosentin arvonimi myönnetään tunnustuksena tieteellisistä ansioista. Dosentin arvo on ennen kaikkea osoitus siitä, että sen haltija on alallaan tieteellisesti ja opetuksellisesti taitavaksi tunnustettu yliopistoyhteisön arvostettu jäsen.

Aloite lakimuutokseen tuli yliopistoilta, kertoo Kurvinen. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry pohtii parhaillaan kriteeristöä arvonimen poistamiselle. Unifin tulee 15. huhtikuuta mennessä tehdä esitys siitä, miten dosentin ja professorin arvonimeä koskevien yliopistolainsäännöksiä tulisi muuttaa.

Tämän jälkeen ministeriö valmistelee asiasta hallitukselle esityksen.

”Minulla on tavoitteena, että eduskunta saisi asian käsiteltäväkseen tämän vuoden aikana.”

Peruste dosentin arvonimen peruuttamiseen voisi tulevassa laissa esimerkiksi olla se, että henkilö syyllistyy vakavaan tutkimuseettiseen loukkaukseen, sanoo Helsingin yliopiston kanslerinsihteeri, rikosoikeuden professori Sakari Melander. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa vilppiä tieteellisessä toiminnassa, esimerkiksi plagiointia.

”Se olisi selkeimpiä tilanteita. Sen jälkeen kysymys onkin paljon haasteellisempi.”

Melander nostaa eräänlaiseksi esimerkiksi arvonimilain ja -asetuksen, jotka mahdollistavat arvonimen menettämisen, jos sen saanut henkilö on tuomittu rikoksesta yli vuoden vankeusrangaistukseen. Dosentilta nuhteettomuutta ei nykylaissa vaadita. Melander muistuttaa, ettei arvonimilaki ole sellaisenaan sovellettavissa.

”Dosentin arvo perustuu tieteellisiin ansioihin ja tasavallan presidentin myöntämät arvonimet, vaikkapa musiikkineuvos tai tämäntyyppiset, ovat aika erityyppisiä.”

Dosentin arvoa ei Melanderin mukaan tulisi käyttää tiedeyhteisöihin tai yliopistoihin liittymättömissä yhteyksissä.

”Sinänsä en pidä asianmukaisena sen tyyppistä, että dosentin arvoa käytetään aivan muussa tarkoituksessa kuin mihin se on myönnetty.”

Helsingin yliopisto saa aika-ajoin yhteydenottoja siitä, että joltakulta tulisi peruuttaa dosentin arvo. Melanderin mukaan mistään kovin laajasta ilmiöstä ei silti ole kyse.

Kurvisen ehdotuksesta kertoi ensimmäisenä Yleisradio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat