Teinipojan kuolemaan johtaneella jääradalla Kurikassa oli syyttäjän mielestä liian ohut jää – rataa huoltanutta miestä syytetään kuoleman­tuottamuksesta

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta jääradan huollosta vastanneelle miehelle kaksi vuotta sitten tapahtuneesta turmasta. Syytetyn mukaan jää ei antanut murtumisen merkkejä.

9.3. 15:32

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus alkoi keskiviikkona käsitellä syytteitä Kurikassa tapahtuneesta jäärataturmasta, jossa 14-vuotias poika kuoli jään petettyä auton alta. Onnettomuus sattui maaliskuussa 2020.

Syyttäjä vaatii radan huollosta vastanneelle miehelle ehdollista vankeutta kuolemantuottamuksesta.

Syytteen mukaan mies oli sekä turmapäivänä että edellisenä päivänä aurannut jäätä, mutta ei ollut mitannut sen paksuutta. Turmakohdassa jään paksuus oli kahdeksan senttimetriä ja muullakin selvästi alle turvallisen 30 senttimetrin rajan, syyttäjä esittää.

Syyttäjän mukaan mies oli auratessaan havainnut radalla vettä ja auton etupyörän kokoisia reikiä. Hän ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin turvallisuuden varmistamiseksi.

12-vuotiaan kuljettajan ohjaaman turma-auton eturengas osui jäässä olleeseen reikään, ja jää alkoi rikkoontua enemmän. Auto kääntyi kyljelleen, ja takaa tullut auto osui siihen, Lopulta turma-auto vajosi veteen, eikä matkustajana ollut 14-vuotias päässyt pois.

Muut kolme turmassa mukana ollutta selvisivät hengissä.

Syytetty kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa kyse on puhtaasta onnettomuudesta.

Kirjallisen vastauksen mukaan miehellä on pitkä kokemus jääradan huollosta. Keväällä jäälle saattaa nousta vettä, mutta se ei hänen mukaansa tarkoita välitöntä vaaraa jään pettämisestä.

Mies myönsi, ettei jään vahvuutta mitattu onnettomuusviikonloppuna, mutta se ei olisi kuitenkaan estänyt turmaa. Syyttäjän mainitsema 30 senttimetrin minimimitta koskee vain jääratakilpailuja, mies totesi.

Mies korosti, ettei jää antanut mitään murtumisen merkkejä, kun hän aurasi sen noin 2 500 kilon painoisella aura-autolla.

Syyttäjä vaatii kahdelle muulle ihmiselle rangaistusta maastoliikennerikkomuksesta, koska he olivat luovuttaneet auton 12-vuotiaan lapsen kuljetettavaksi.

Käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa 22. maaliskuuta.

Lue lisää: 14-vuotiaan kuolemaan johtaneesta Kurikan jäärata­onnettomuudesta syytteet kolmelle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat