Enemmistö opettajista on harkinnut alanvaihtoa, kertoi ammattiliitto – tilastoissa ei kuitenkaan näy irtisanoutumis­aaltoa

Ammattiliitto OAJ toi syyskuussa näyttävästi julkisuuteen kyselyn, jonka mukaan noin kuusi kymmenestä opettajasta oli harkinnut alanvaihtoa. Myös OAJ uskoo nyt, ettei opettajien alanvaihto tule kasvamaan merkittävästi.

Vaikka moni opettaja on pohtinut alanvaihtoa, STT:n selvityksen mukaan ilmiö ei juuri näy irtisanoutuneiden määrässä. Kolmasluokkalaisia ja opettaja oppitunnilla Ressun peruskoulussa Helsingissä 3. syyskuuta 2019.

12.3. 9:40

Opettajien alanvaihdot eivät ole lisääntyneet merkittävästi koronapandemian aikana. STT:n selvityksen mukaan Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) viime vuonna maalaamat pelot suuresta irtisanoutumisaallosta eivät ole toteutuneet.

OAJ julkaisi viime syyskuussa kyselyn, jonka mukaan noin kuusi kymmenestä opettajasta oli harkinnut alanvaihtoa. Kysely lähetettiin satunnaisotannalla noin 20 000:lle OAJ:n jäsenelle, joista noin 2 600 vastasi kyselyyn.

Kyselyn tulosten virhemarginaali on OAJ:n mukaan vain 1,9 prosenttia suuntaansa. Ammattiliitossa on yhteensä noin 120 000 jäsentä.

Lue lisää: Työnantajien selvitys: Sairaan­hoitajista vain neljä prosenttia vaihtanut vuodessa alaa, opettajista vielä harvempi

STT kysyi kymmeneltä suurimmalta suomalaiskaupungilta tiedot, kuinka paljon niissä on irtisanoutunut opettajia vuosina 2017–2021. Samalla kaupungit kertoivat, kuinka paljon heillä on työskennellyt opettajia vuosittain saman ajanjakson aikana. Suurimmista kaupungeista vain Lahti ei vastannut kyselyyn.

Useat kaupunkien virkahenkilöt painottivat STT:lle, että suurin osa irtisanoutumisista johtuu eläköitymisestä tai muutosta toiselle paikkakunnalle. Alanvaihdoksia tai koronapandemian aiheuttamia irtisanoutumisia oli kaupunkien tietojen mukaan vähän.

”Tiedossani on vain muutamia opettajia, jotka ovat siirtyneet toiselle alalle”, Kuopion kaupungin perusopetuspäällikkö Taina Vainio sanoo sähköpostiviestissä.

Suurimpien kaupunkien opettajista irtisanoutui vain muutama prosentti vuonna 2021. Tämä sisältää eläkkeelle jääneet.

Kaikkien kaupunkien luvut eivät ole suoraan verrannolliset toisiinsa. Kaikki kaupungit eivät kommentoineet tai eritelleet irtisanoutumisten syitä.

Suurimpien kaupunkien opettajista irtisanoutui viime vuonna muutama prosentti.

Irtisanoutumiset kasvoivat tietopyyntöön vastanneista kaupungeista merkittävästi vain Helsingissä ja Oulussa. Helsingissä irtisanoutui vuonna 2021 yhteensä 144 opettajaa, yli kuusi prosenttia kaupungin vakinaisista opettajista. Esimerkiksi vuonna 2017 irtisanoutuneita oli 86. Kolme neljäsosaa viime vuonna irtisanoutuneista erosi kaupungin palveluista ja noin neljännes jäi eläkkeelle. Kaupunki ei kuitenkaan erotellut, kuinka moni eronneista on alanvaihtajia ja kuinka moni esimerkiksi vaihtoi työnantajaa pysyen opettajana.

Oulussa irtisanoutuneita oli viime vuonna 66, kun viisi vuotta aikaisemmin heitä oli 24. Kaupunki ei eritellyt irtisanoutumisten syitä.

STT:n kyselyn mukaan opettajien määrä oli useissa kaupungeissa kasvanut tasaisesti vuositasolla. Muutamasta kaupungista kerrottiin, että heille on palkattu lisää opettajia koronapandemian aikana valtiolta saaduilla koronatuilla.

OAJ kertoo, että se ei ole havainnut alanvaihtajien määrän kasvaneen, vaikka valtaosa opettajista harkitsee alanvaihtoa järjestön viime vuoden syyskuussa julkaiseman kyselyn mukaan.

Järjestön kyselytutkimuksen mukaan keskeisimmät syyt alanvaihdon harkitsemiselle ovat työn kuormittavuus, työmäärän lisääntyminen sekä palkkataso.

”Pandemia-aika on korostanut opettajan työn kuormittavuutta, minkä vuoksi yhä useampi harkitsee alanvaihtoa”, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkainen puolustaa OAJ:n kyselyä ja etujärjestön viestintää, vaikka vastausprosentti oli alhainen. Kyselyyn vastasi Luukkaisen mukaan vähän ihmisiä, koska kuormittuneet opettajat eivät jaksa vastata kaiken muun työn ohessa kyselyihin. Kyselyyn vastanneiden vähäinen määrä ei vie Luukkaisen mukaan uskottavuutta sen tuloksilta.

”Tietysti toivomme, että vastaajia olisi enemmän. Nämä tulokset kuitenkin tukevat meidän muita selvityksiämme aiheesta”, Luukkainen sanoo.

OAJ:n kyselyissä viime vuonna prosentit vaihtelivat nopeasti, sillä alanvaihtoa pohti kesällä julkaistussa kyselyssä hieman yli kolmannes opettajista. Kesällä oli kysytty korona-ajan vaikutuksia opettajien alanvaihtohaluihin, kun syksyn kyselyssä alanvaihdosta oli kysytty yleisesti. Kyselyiden tulokset julkaistiin alle kahden kuukauden päässä toisistaan.

”Tietysti harkitsijoita on aina enemmän kuin oikeasti alaa vaihtavia. Merkittävää on se, että harkitsijoiden määrä on kasvanut”, Luukkainen sanoo.

”Opettajat ovat korkeakouluttautuneet tätä työtä varten, ei siitä vaihdeta pois äkkipikaisesti.”

Luukkaisen mukaan on mahdollista, että kyselyyn on motivoitunut vastaamaan työhönsä tyytymättömiä opettajia, jotka haluavat saada äänensä kuuluviin.

”Se on kuitenkin pelkkää spekulaatiota. Yhtä hyvin siihen on voinut vastata juuri työhönsä tyytyväiset tekijät”, Luukkainen sanoo.

Luukkainen arvioi, että tällaiset kyselyt eivät vähennä opettajan ammatin vetovoimaa.

”Minä en koe, että me mollaisimme opettajan ammattia. Me teemme paljon työtä alan positiivisten puolten korostamiseksi. Samalla meidän on kuitenkin nostettava epäkohtia esiin”, Luukkainen sanoo.

”En koe, että me mollaisimme opettajan ammattia.”

Myös opettajien työehtosopimusneuvottelut ovat parhaillaan kesken, ja OAJ tavoittelee merkittäviä palkankorotuksia.

Opettajan työn kuormittavuus ja OAJ:n kertomat alan ongelmat eivät ole näkyneet yliopistojen opettajankoulutusten hakijamäärissä. Ensisijaisten hakijoiden määrä on laskenut niukasti OAJ:ltä saatujen lukujen mukaan, mutta samalla myös ikäluokat ovat hieman pienentyneet.

Luukkaisen mukaan hakijamäärien pienet muutokset vuosittain ovat tavallisia, eikä niistä tarvitse huolestua liikaa.

”Opettajankoulutus on yhä suosittu hakijoiden keskuudessa”, Luukkainen sanoo.

Luukkainen ei usko, että opettajien alanvaihto tulee kasvamaan merkittävästi. Hän kuitenkin arvioi, että irtisanoutumisten määrä tulee lisääntymään lähivuosina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat