Tamperelainen Ari Mänty­vaara ajoi yksinäisen maasturin keskelle sotaa käyvää Ukrainaa – Hän varmisti, että 11 rekan avustus­saattue pääsi perille läpi vaarojen

Rekkajono lähti liikkeelle lauantaina. Ukrainan rajan ylittämisen jälkeen maasta pois suuntaavan liikenteen suuri määrä kiinnitti Suomen Punaisen Ristin työntekijän Ari Mäntyvaaran huomion.

Punatakkinen Ari Mäntyvaara vastasi rekkajonon johtajana muun muassa siitä, että reitti on ajokunnossa.

17.3. 12:51

Tamperelaisen Ari Mäntyvaaran johtama Punaisen Ristin rekkajono saapui tiistaina Ukrainan Vinnytsjan kaupunkiin. Mäntyvaara on Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä ja logistiikkapäällikkö.

Vinnytsja sijaitsee läntisessä Ukrainassa. Kaupungissa on ollut sodan aikana räjähdyksiä ja ilmahälytyksiä, vaikka pitkään se olikin rauhallinen kaupunki, jonka kautta moni perhe on pyrkinyt länteen.

200 tonnia painanut lasti sisälsi muun muassa lääkintätarvikkeet 1 900 haavoittuneen hoitoon, 3 600 huopaa, 1 200 hygieniatuotetta, 1 170 vesikanisteria, 1 200 pressua ja 1 200 keittiöpakkausta. Pakkauksessa on välineet ruoan valmistamiseen sekä lautaset, mukit ja ruokailuvälineet. Lisäksi Ukrainaan viedään ruumispusseja.

Yksi rekoista oli lastattu tuhoutuneiden vedenhuolto­järjestelmien korjaamiseen tarkoitetuilla materiaaleilla kuten putkilla ja vedenpuhdistuskalustolla.

Koska avustuskuljetus lähti Punaisen Ristin varastolta, ei lastista pysty erottelemaan suomalaisten tekemiä lahjoituksia.

”Toki Suomen Punainen Risti on mukana rahoittamassa myös tätä operaatiota. Osa lastista on kansallisten Punaisten Ristien varastoista”, Mäntyvaara kertoo.

Avustussaattueessa oli yhteensä 11 rekkaa. Mukana oli toinenkin suomalainen, Jari Kymäläinen, joka ajoi saattueen ensimmäistä rekkaa. Lisäksi saattueessa oli tanskalaisia, saksalaisia ja espanjalaisia.

Rekkajonon johtajana Mäntyvaara vastasi muun muassa siitä, että reitti on ajokunnossa.

”Johtajana ajan saattueen edessä maasturilla ja varmistan, ettei edessä ole esimerkiksi tietöitä. Lisäksi keskustelen viranomaisten kanssa, vastaan tullimuodollisuuksista ja keskustelen poliisin tarkastuspisteillä heidän kanssaan. Lisäksi pidän yhteyttä Punaisen Ristin operaatiojohtoon.”

Rekat pakattiin Unkarin Debrecenissä. Sieltä saattue lähti matkaan lauantaina illalla. Matka kulki läpi Romanian, rajanylityspisteelle Siretin kaupunkiin. Ukrainan Vinnytsjaan saattue ajoi Kamjanets-Podilskyin kautta.

Ajopäivät olivat pitkiä. Matkalla ei kuitenkaan ollut minkäänlaisia turvallisuusuhkia ja suunniteltu reitti pystyttiin säilyttämään lähes muuttumattomana, Mäntyvaara kertoo.

”Ukrainan puolella poliisi pysäytti meidät kerran, mutta siinä oli kyse rutiinitsekkauksesta ja paperien tarkastamisesta. Poliisin toiminta oli erittäin ystävällistä.”

Kyseisellä tieosuudella ei näkynyt erityisesti humanitaarista hätää. Romanian puolella ei ollut nähtävissä mitään tavallisesta poikkeavaa. Ukrainan rajan ylittämisen jälkeen maasta pois suuntaavan liikenteen suuri määrä kiinnitti Mäntyvaaran huomion.

”Ukrainan puolella vastaantulevaa liikennettä oli paljon. Pitkiä bussiletkoja ja ihmisiä omilla autoillaan. Tietenkin näimme myös jonkin verran sotilaskalustoa.”

Teillä oli ruuhkaa, mutta kohti Vinnytsjaa suuntaavaan saattueeseen ruuhka vaikutti lähinnä kaupunkien läpi ajaessa.

Mäntyvaara on ollut useita kertoja aiemminkin toimittamassa Punaisen Ristin apua konflikti- ja onnettomuusalueille. Sotatilanne eroaa hänen mukaansa esimerkiksi tulva- ja maanjäristysalueista siinä, että turvallisuusmääräykset ovat paljon tarkemmat.

”Vaikka ainahan tilanteet paikanpäällä ovat erilaisia.”

Keskiviikkona rekkojen lasti purettiin ja rekkasaattue lähti takaisin Unkariin. Mäntyvaara puolestaan jäi Vinnytsjaan. Työtehtävänä on koordinoida Punaisen Ristin toimintaketjua.

”Koordinoin logistiikkaa yhdessä Ukrainan Punaisen Ristin kanssa, teemme maahan tuotavan tavaran priorisointia, niin että Ukrainaan tuotaviin kuormiin lastataan sitä, mille on kovin tarve.”

Tällä hetkellä tarve on suuri etenkin lääkintätarvikkeille.

Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut jo yli 20 päivää.

Venäjä on toistuvasti tulittanut siviilikohteita kuten sairaaloita ja rikkonut sovittuja tulitaukoja. Ihmiset eri puolilla maata pakenevat. Saarretusta Mariupolin kaupungista on tullut Ukrainan sodan kriisipesäke, jossa tuhannet siviilit ovat kuolleet pommituksissa ja sadattuhannet jääneet jumiin kaupunkiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat