Mies voi välttää syytteen mittavasta huume­vyyhdistä, koska hänet ehdittiin tuomita aiemmin huomattavasti pienemmästä huume­määrästä

Korkein oikeus hylkäsi syyttäjien vaatimuksen aiemman tuomion purkamisesta.

Korkein oikeus hylkäsi torstaina syyttäjien vaatimuksen purkaa lainvoimaisen huumetuomion.

17.3. 12:34

Kolmikymppinen suomalaismies on välttämässä joutumasta syytetyksi mittavasta huumevyyhdistä, koska hänet on ehditty tuomita samasta rikoksesta mutta huomattavasti pienemmän huumemäärän perusteella.

Aiempaa laajemmat rikosepäilyt tulivat ilmi vasta tuomion antamisen jälkeen.

Laajentuneiden rikosepäilyjen perusteella mies tulisi syyttäjien mukaan tuomita enimmäisrangaistukseen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Mies sai aiemmin vain kolmen vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion.

Korkein oikeus (KKO) antoi poikkeuksellisesta tapauksesta ennakkoratkaisun torstaina. KKO päätyi hylkäämään syyttäjien vaatimuksen purkaa miehen aikaisemman tuomion.

Hylätty purkuvaatimus koski Helsingin käräjäoikeuden joulukuussa 2020 langettamaa tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta.

Lainvoimaisen käräjätuomion mukaan mies piti toisen henkilön kanssa levitystarkoituksessa hallussaan 556 grammaa amfetamiinia ja 192 grammaa kokaiinia. He ehtivät myydä ja levittää 122 grammaa kokaiinia.

Syyttäjien mukaan syytteen olisi pitänyt koskea huomattavasti suurempaa huumemäärää kuin sitä, josta mies sai tuomion.

Myöhemmän esitutkinnan perusteella miehen epäillään muiden henkilöiden kanssa tuoneen maahan ja pitäneen hallussaan levitystarkoituksessa ainakin noin 40 kiloa amfetamiinia, noin 10 kiloa kokaiinia ja 1,4 kiloa ekstaasia.

Vakiintuneen oikeuskäytännön perusteella mies tulisi syyttäjien mukaan tuomita enimmäisrangaistukseen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, jos uudet rikosepäilyt pitävät paikkansa.

Syyttäjien mukaan miestä ei voida kuitenkaan syyttää aikaisempaa suuremmasta huumemäärästä ilman lainvoimaisen tuomion purkamista. Kyseessä on syyttäjien mukaan eri huumemääristä huolimatta sama rikos, josta hän on saanut jo tuomion.

Korkeimman oikeuden mukaan lainvoimaista tuomiota ei voida purkaa tässä tapauksessa tuomitun henkilön vahingoksi.

Oikeudenkäymiskaari sallii lainvoimaisen tuomion purkamisen tuomitun vahingoksi vain silloin, jos syyte on aikaisemmin hylätty tai mahdollisessa uudessa oikeudenkäynnissä tulisi sovellettavaksi aiempaa ankarampi rangaistussäännös.

Tässä tapauksessa rikosnimike pysyisi samana eli törkeänä huumausainerikoksena, vaikka miestä syytettäisiin suuremmista huumemääristä. Oikeudenkäymiskaari ei salli tuomion purkamista sen vuoksi, KKO toteaa.

KKO ei ottanut ratkaisussaan kantaa siihen, estääkö lainvoimainen tuomio syyttäjien näkemyksen mukaisesti mahdollisen uuden syytteen käsittelyn. HS ei ole tavoittanut jutun syyttäjiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat