Somalialaismies syytti Suomea syrjinnästä, koska hänen passiaan ei hyväksytty henkilötodistukseksi – Ihmisoikeustuomioistuin: Ei syrjintää

Mies ei saanut työperäistä oleskelulupaa, koska hän ei pystynyt todistamaan luotettavasti henkilöllisyyttään. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan miestä ei syrjitty, koska kaikkia muitakin ulkomaalaisia koskee sama ehto.

Somalialainen mies valitti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen siitä, ettei hänen somalialaista passiaan hyväksytty todistukseksi henkilöllisyydestä.

17.3. 11:45

Suomi ei syrjinyt somalialaista miestä, vaikka hänen somalialaista passiaan ei hyväksytty henkilötodistukseksi. Tämä johti siihen, ettei mies saanut työperäistä oleskelulupaa eikä muukalaispassia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) huomautti Suomen lain edellyttävän, että työperäisen oleskeluluvan hakija todistaa henkilöllisyytensä luotettavasti. Tämä on ehdoton ehto luvan myöntämiselle.

Laissa on poikkeuksia henkilöllisyyden luotettavasta todistamisesta. Esimerkiksi turvapaikanhakijoilta sitä ei edellytetä.

EIT korosti, että henkilöllisyyden todistamista vaaditaan kaikilta työperäisen oleskeluluvan hakijoilta. Miestä ei siten kohdeltu eri tavalla Somalian kansalaisuuden takia vaan sen takia, ettei hän pystynyt täyttämään ehtoa henkilöllisyyden todistamisesta.

EIT hyväksyi Suomen hallituksen perustelun, jonka mukaan henkilöllisyyden varma todistaminen on hyväksyttävä ehto, koska sillä pidetään yllä järjestystä ja kansallista turvallisuutta.

EIT päätti, ettei miehen valitusta oteta tutkittavaksi.

Suomessa asia oli tutkittu usealla taholla.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon mukaan vaikutti siltä, että miestä oli syrjitty epäsuorasti. Valtuutettu arvioi, että somalitaustaiset ihmiset näyttävät olevan epäedullisessa asemassa työperäisiä oleskelulupia myönnettäessä.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnosta huolimatta mies hävisi oikeusjutun hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus ei ottanut juttua käsittelyynsä.

EIT:ssä mies vetosi artiklaan, joka kieltää syrjinnän muun muassa rodun, ihonvärin tai kansallisen alkuperän perusteella. Lisäksi hän viittasi artiklaan, jossa turvataan jokaisen yksityiselämän suoja.

Miehen mielestä hänet oli asetettu huonompaan asemaan kuin muut ulkomaalaiset.

Lue lisää: Suomi kielsi somali­mieheltä työperäisen oleskelu­luvan – nyt ihmisoikeus­tuomioistuin selvittää, syrjikö Suomi miestä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat