Suomeen saattaa perjantaina kulkeutua Saharan hiekka­pölyä

Muualla Euroopassa Saharan hiekka on jo värjännyt maisemia, vuoria ja autoja oransseiksi.

Espanjalaisessa Navacerradan laskettelukeskuksessa Saharan hiekkapöly värjäsi rinteet oransseiksi keskiviikkona 16. maaliskuuta.

17.3. 20:30 | Päivitetty 18.3. 9:56

Perjantaina erityisesti aamulla Suomen ylle voi kulkeutua hiekkapölyä Saharan autiomaasta Afrikasta.

Maan läpi on kulkemassa kapea hiekkaa tuova kaistale pohjois–etelä-suunnassa, kertoo Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Outi Meinander.

”Ennuste näyttää, että sitä saattaisi tulla maahankin asti, mutta se on hyvin epävarmaa. Yhtä hyvin voi olla, että kaikki pysyy ilmakehässä tai sitä tulee niin vähän, että se näkyy vasta myöhemmin”, Meinander sanoo.

Jos hiekkaa laskeutuu, se voi tulla maahan kuivana pölynä tai märässä olomuodossa vesi- tai lumisateen mukana. Perjantaina sateita on ennustettu maan keskivaiheille.

Hiekka voi myös värjätä auringonlaskuja ja -nousuja lähipäivinä punaisiksi. Siihen ei vaadita laskeumaa, vaan jo ilmakehässä pyörivä hiekka riittää.

Muualla Euroopassa Saharan hiekka on jo värjännyt maisemia, vuoria ja autoja oransseiksi. Uutistoimistot ovat lähettäneet kuvia oranssista sateesta jopa Britanniasta asti.

Esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Alpeilla hiekkapölyä liikkuu ilmakehässä varsin tiheään tahtiin. Suomen yli sitä kulkee Meinanderin arvion mukaan noin kerran vuodessa.

”Sitä kyllä tuota ilmakehässä liikkuu, mutta että tavallinen ihminen sen näkee, se on harvinaisempaa”, sanoo Meinander.

Kun pöly nousee ilmakehässä korkealle, suihkuvirtaukset voivat tuoda sen mukanaan Suomeen tai kuten tammikuussa, Islantiinkin saakka.

”Se on aika monesta ilmakehän prosessista kiinni, missä se laskeutuu.”

Saksan Albstadtissa Saharan hiekkapöly värjäsi talon katolla olevat aurinkopaneelit torstaina 17. maaliskuuta.

Britannian Lontoossa hiekkapölyä satoi vesisateen mukana 16. maaliskuuta.

Vuosi sitten Saharan hiekka värjäsi lumen kellertäväksi monilla alueilla Suomessa. Tutkijat ajattelivat silloin, että kyseessä oli ensimmäinen dokumentoitu laskeuma Suomessa.

Nyt tieto on tarkentunut. Tutkijat saivat kuulla, että maaliskuussa 1991 Pohjois-Suomessa hiekkapölyä havaittiin pienellä alueella. Havainnoista on tallessa käsin piirretyt karttakuvat, Meinander kertoo.

”Myös vuonna 1991 kansalaiset reagoivat ja ihmettelivät, mistä on kyse. Silloin epäiltiin voisiko se olla jokin Tšernobylin laskeuma”, Meinander sanoo.

”Samahan oli viime vuonnakin. Ihmiset soittivat Ilmatieteen laitokselle, että mitä tapahtuu.”

Lue lisää: Ensin satoi alijäähtynyttä vettä, nyt taivaalta tulee Saharan hiekkaa – Kuvat näyttävät aavikon levittämän ohuen pölyharson Vartiokylässä

Viime vuonna Ilmatieteen laitos pyysi suomalaisia keräämään laskeutunutta pölyä ja lähettämään sitä laitokselle tutkimusta varten.

Näytteitä lähetettiin yli 500 paikasta ympäri Suomen sekä Virosta. Meinander kiittelee kansalaisten aktiivisuutta.

”Oli hyvin innokkaita ihmisiä, osa lähetti kymmenenkin näytettä.”

Näytteistä on selvitetty, minkä kokoisia hiukkasia Saharasta voi tulla, olivatko kaikki näytteet juuri sieltä ja millaisia alkuaineita niistä löytyy. Tutkijat ovat saaneet jo alustavia tuloksia.

Oranssin pölyn lisäksi mukana oli myös tummaa pölyä. Meinanderin yllätykseksi myös se oli peräisin Saharasta, mutta pinnalle oli kertynyt ilmansaasteita.

”Siitä käytetään nimeä dirty dust, likainen pöly.”

Lähempänä Saharaa, esimerkiksi Espanjassa, hiekkapöly on heikentänyt ilmanlaatua jopa erittäin huonoksi. Suomessa pöly ei vaikuta ilmanlaatuun, sillä sitä kulkeutuu tänne niin vähän.

”Täällä tämä on vain mielenkiintoinen luonnontapahtuma”, Meinander sanoo.

Maahan asti kulkeutuva pöly voi toimia lannoitteena. Meinander huomauttaa, että koko maailmassa Saharan pölyllä on suuriakin vaikutuksia esimerkiksi merien ja Amazonin sademetsän lannoitteena.

Saksan Dresdenissä auringonousu näkyi punaisena torstaina 17. maaliskuuta.

Lue lisää: Pääkaupunkiseudulle luvassa viikonlopuksi poikkeuksellisen lämmintä säätä ja Saharan hiekkaa

Oikaisu 18.3.2022 kello 9.55: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, vuoden 1991 hiekkapölylaskeuma tapahtui maaliskuussa, ei marraskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat