Syyte Kurikan jää­rata­turmasta hylättiin käräjä­oikeudessa

14-vuotias poika kuoli auton vajottua jäihin. Oikeuden mukaan kyseessä oli poikkeuksellinen tapahtuma, joten syyte kuoleman­tuottamuksesta hylättiin.

22.3. 16:44

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on hylännyt syytteet kuoleman­tuottamuksesta Kurikassa tapahtuneesta jäärataturmasta. Maaliskuussa vuonna 2020 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 14-vuotias poika jään petettyä auton alta.

Syyttäjä oli vaatinut radan huollosta vastanneelle miehelle ehdollista vankeutta kuoleman­tuottamuksesta. Hän ei ollut syyttäjän mukaan ryhtynyt toimiin radan turvallisuuden varmistamiseksi, vaikka hän oli huomannut jäällä vettä ja reikiä.

12-vuotiaan kuljettajan ohjaaman turma-auton eturengas osui jäässä olleeseen reikään, ja jää alkoi rikkoontua enemmän. Auto kääntyi kyljelleen, ja takaa tullut auto osui siihen, Lopulta turma-auto vajosi veteen, eikä matkustajana ollut 14-vuotias päässyt pois.

Muut kolme turmassa mukana ollutta selvisivät hengissä.

Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa kyse oli puhtaasti onnettomuudesta.

Oikeuden mukaan miehen tehtäviin ei kuulunut mitata jään paksuutta syytteessä mainittuna päivänä.

Mies oli aurannut jään yli 3 000-kiloisella aura-autolla. Tästä hän oli voinut päätellä, että jää kestää puolta kevyemmän henkilöauton.

Lopputalvesta on myös normaalia, että jäällä on vettä ja reikiä. Autoilijoita varoitettiin rei’istä, mutta rataa ei sen takia suljettu.

Jos autoilija ajaa reikään, seurauksena on yleensä rengasrikko tai vaurio auton etupuskurissa. Auton kaatuminen kyljelleen ja edelleen katolleen sekä vajoaminen jäihin oli oikeuden mukaan poikkeuksellinen tapahtuma.

"[Mies] ei siten ole laiminlyönyt toimenpiteisiin ryhtymistä jääradan ja kuljettajien turvallisuuden varmistamiseksi ja toiminut huolimattomasti. Kysymys on ollut pikemminkin tapaturmaan perustuvasta tapahtumasta. Syyte kuolemantuottamuksesta on tämän vuoksi hylättävä”, oikeus toteaa.

Kaksi muuta ihmistä saivat sakot maasto­liikenne­rikkomuksesta, koska he olivat luovuttaneet auton 12-vuotiaan lapsen kuljetettavaksi. Molemmat joutuvat maksamaan 15 päiväsakkoa. Toisen tuloilla maksettavaa tulee 180 euroa, toisen tuloilla 165 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat