Lannoitevalmistaja Yaran tehdasalueella tapahtui ammoniakki­vuoto Uudessa­kaupungissa – kaasua vuosi junavaunusta

Vuoto oli päivystävän palomestarin mukaan huomattava. Yksi tehtaan työntekijä altistui kaasulle.

20.3. 0:56

Lannoitevalmistaja Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa tapahtui kemikaalivuoto lauantai-iltana, kertoo Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Päivystävän palomestarin Marko Ahtikiven mukaan kyseessä oli Yaran tehdasalueella Hangonsaaressa junien lastinpurkupaikalla tapahtunut kemikaalivuoto, jossa ammoniakkia vuosi kaasuvuotona yhdestä ainetta kuljettaneista vaunuista.

Ahtikivi kertoi STT:lle myöhään lauantai-iltana, että vuoto tapahtui jonkinlaisen venttiilihäiriön takia. Hänen mukaansa ammoniakkia lastinaan kuljettanut juna oli saapunut paikalle Turusta. Vuoto oli Ahtikiven mukaan huomattava. Vuodosta oli kielinyt tehtaan henkilökunnalle ensin vahva kaasunhaju.

Paikalla oli yhteensä 24 pelastuslaitoksen yksikköä. Pelastuslaitos käytti Ahtikiven mukaan alkuvaiheessa seitsemää kemikaalisukeltajaa, ja vuoto saatiin tukittua.

Ahtikiven mukaan kaasulle altistui yksi Yaran tehtaan henkilökuntaan kuuluva. Tilanne oli päivystävän palomestarin käsityksen mukaan kohtuullisen vakava. Altistunut toimitettiin paikalta sairaalaan jatkohoitoon. Lounais-Suomen poliisi kertoi tutkivansa onnettomuuden syytä. Se oli paikalla eristämässä aluetta.

Hälytys vuodosta tuli ennen iltakahdeksaa. Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehotti ihmisiä välttämään liikkumista Hangontien ja telakan alueella pelastustoimien aikana.

Yara kertoo sivuillaan, että sen Uudenkaupungin tehtaiden päätuotteita ovat lannoitteet ja typpihappo. Pelastuslaitos tiedotti myöhään lauantai-iltana, että torjuntatoimet olivat päättyneet ja tapahtuneen jälkivastuu kuuluu tehtaalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat