”Se tuli pitkän matkaa, ja liekit näkyivät ihan selkeästi” – Halki taivaan pudonnut tulipallo tallentui Lauri Rauhasen kojelautakameraan Helsingissä

Ursan palveluun on kirjattu havaintoja tulipallosta esimerkiksi Oulusta, Lappeenrannasta ja Tampereelta.

22.3. 8:20 | Päivitetty 22.3. 10:16

Ympäri Suomea tehtiin maanantaina illalla runsaasti havaintoja kirkkaasta tulipallosta, joka putosi halki taivaan.

Suomalaiset ovat julkaisseet havaintojaan esimerkiksi tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-palveluun. Tulipallon nähneet ovat kuvailleet sitä jopa kirkkaammaksi kuin täysikuu tai Venus.

Tulipallo nähtiin laajasti eri puolilla Suomea maanantaina iltakahdeksan jälkeen. Palveluun on kirjattu havaintoja esimerkiksi Oulusta, Lappeenrannasta, Tampereelta ja Helsingistä. Pohjoisin havainto on Kemistä.

Tulipallo on syttynyt arviolta Venäjän puolella Kiteestä itään ja sammunut suurin piirtein Laatokan pohjoisosien korkeudella, kertoo Jaakko Visuri Ursan tulipallotyöryhmästä.

”Valitettavasti näyttää siltä, että mahdolliset meteoriitin kappaleet olisivat jääneet Venäjän puolelle”, sanoo Visuri.

Hän huomauttaa, että arvio on alustava.

Näin kirkkaat tulipallot ovat Visurin mukaan varsin harvinaisia näkyjä.

”Ihan näin kirkkaita ei tule kuin kerran tai pari vuodessa. Kun miettii sitä, kuinka montaa kertaa sen sattuisi näkemään omin silmin, sehän on harvinaista.”

Helsinkiläinen Lauri Rauhanen, 42, sai näyn videolle sattumalta autonsa kojelautakameralla. Hän oli ajamassa kohti kotiaan Helsingin Pakilassa ja havaitsi tulipallon kello 20.02.

”En ole koskaan nähnyt noin suurta. Se tuli pitkän matkaa, ja liekit näkyivät ihan selkeästi”, Rauhanen kuvailee.

Rauhasen mukaan näytti siltä, että tulipallo olisi ollut varsin lähellä, mutta havaintoja on varsin laajalta alueelta. Myös hän yritti laittaa havaintonsa Ursan Taivaanvahtipalveluun, mutta verkkosivu oli hetkellisesti kaatunut.

”Se oli aika tukossa eilen illalla.”

Visuri vahvistaa, että palvelu kaatui todennäköisesti vilkkaan liikenteen vuoksi. Hänen mukaansa havaintoja on saatu ”tolkuttoman paljon”.

Rauhanen on aiemmin saanut videolle yhden tavallisen tähdenlennon kojelautakamerallaan.

”Kamera on aina päällä tuossa Teslassa”, hän kertoo.

Rauhanen ei kuvaile itseään varsinaisesti tähtitieteen aktiiviharrastajaksi, mutta sanoo kiinnittävänsä ilmiöihin huomiota ja olevansa niistä kiinnostunut.

”Tämä talvi on ollut poikkeuksellinen. On näkynyt paljon revontulia Helsingissäkin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat