Yhä useampi vailla korkea­koulutusta oleva hankkii kokonaisen lapsikatraan – Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsettomien määrä on samalla lisääntynyt

Korkeasti koulutetut saavat tavallisimmin kaksi lasta. Heillä lapsettomuus on muita harvinaisempaa.

Vauva nukkui äitinsä sylissä Helsingissä syyskuussa 2019.

22.3. 11:28

Lasten saaminen polarisoituu Suomessa matalan ja keskiasteen koulutuksen saaneilla, kertoo Turun yliopiston tuore tutkimusartikkeli.

Yhä useampi ei siis saa ollenkaan lapsia, mutta toisaalta yhä useampi heistä saa lapsia kolme tai enemmän.

”On huomattavaa, että Suomessa tämä lastensaannin polarisoituminen ei koske vain matalimmin koulutettujen pienehköä ryhmää. Se koskee myös keskiasteen koulutuksen saaneita”, sanoo tiedotteessa Flux-tutkimushankkeen johtaja, dosentti Marika Jalovaara Turun yliopistosta.

Esimerkiksi 1970-luvun alussa syntyneistä, enintään keskiasteen koulutuksen saaneista miehistä jäi lapsettomaksi noin kolmannes.

Korkeasti koulutetut puolestaan saavat tavallisimmin kaksi lasta. Sekä lapsettomuus että suuret lapsiluvut ovat heillä harvinaisempia, eivätkä ilmiöt ole yleistyneet.

”Kyselytutkimusten mukaan valtaosa sekä miehistä että naisista haluaa jossain vaiheessa lapsia. Vaikuttaa siltä, että korkeasti koulutetuilla on muita paremmat mahdollisuudet toteuttaa perhettä koskevat toiveensa”, Jalovaara sanoo tiedotteessa.

Ylemmän korkea-asteen tutkinnon suorittaneilla naisilla lapsettomuus vähentynyt.

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin syntyvyyden kehitystä ja koulutusryhmien välisiä eroja lastensaannissa Suomessa ja Ruotsissa 1940–1973 syntyneillä miehillä ja 1940–1978 syntyneillä naisilla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat