Suomeen voi saapua tänä vuonna 40 000–80 000 pakolaista Ukrainasta – suurin osa maahan tulleista on nyt kotimajoituksessa

Viranomaiset kertoivat Ukrainasta paenneiden vastaanotosta Suomessa keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tiedostustilaisuuteen osallistui muun muassa Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Elina Immonen.

23.3. 14:12 | Päivitetty 23.3. 16:29

Tämän vuoden aikana Suomeen voi saapua ainakin 40 000–80 000 pakolaista Ukrainasta, kertoi sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Viranomaiset järjestivät tiedotustilaisuuden ukrainalaisten vastaanotosta ja heille tarjottavista palveluista.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen jo yli 11 000 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta. Luku on todennäköisesti tätä suurempi, sillä kaikki eivät ole rekisteröineet oleskeluaan.

Tähän mennessä Ukrainan ulkopuolelle on lähtenyt noin 3,6 miljoonaa ihmistä ja maan sisäpuolella on yli kymmenen miljoonaa pakolaista.

Ukrainasta Suomeen tulleista noin 75 prosenttia asuu yksityismajoituksessa ja vain neljäsosa vastaanottokeskuksissa. Vastaanottokeskuksissa on nyt 6 250 paikkaa. Uusia keskuksia perustetaan Maahanmuuttoviraston apulaispäällikön Elina Immosen mukaan koko ajan.

Immosen mukaan valmisteilla on myös uusi järjestelmä, jossa kunnille on tarkoitus korvata tilapäisen suojelun hakijoiden majoittaminen ja vastaanottopalveluiden tarjoaminen ilman, että kuntiin perustetaan vastaanottokeskuksia. Uudenlainen malli on tarkoitus ottaa käyttöön huhtikuun aikana.

Migri suosittelee, että Ukrainasta Suomeen paenneet hakisivat ensisijaisesti tilapäistä suojelua, mutta myös muita oleskelulupia voi hakea.

Tästä jutusta voit lukea, mihin kaikkeen sotaa pakenevat ukrainalaiset ovat Suomessa oikeutettuja ja mitä tilapäinen suojelu käytännössä tarkoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat