Nettiterapiaan kohdistuu paljon odotuksia, mutta tutkija­ryhmän yllätykseksi se ei vähennä sairaus­poissaoloja

Tulos on asiantuntijoiden mukaan työterveyden kannalta erittäin merkittävä, koska nettiterapioihin kohdistuu paljon odotuksia.

Nettiterapiaa voi tehdä kotona tietokoneen äärellä, ja se perustuu itsenäis​een työskentelyyn.

23.3. 13:25

Nettipohjaiset psykoterapiaohjelmat eivät yksinään vähennä sairauspoissaoloja, selviää Helsingin yliopiston katsauksesta.

Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin pitkien sairauspoissaolojen syy. Lääkkeiden ohella psykoterapia on näissä sairauksissa perustason hoidon kulmakivi.

Helsingin yliopiston johtama tutkijaryhmä keräsi katsausta varten kaiken näytön nettiterapian vaikutuksesta sairauspoissaoloihin yleisissä psyykkisissä sairauksissa. Lopulliseen katsaukseen päätyi 11 Länsi-Euroopassa tehtyä tutkimusta vuosilta 2014–2019.

Selvisi, että mielenterveyden diagnoosista riippumatta nettiterapia ei vähentänyt sairauspoissaoloja. Se oli tutkijaryhmän mielestä yllättävää. Ryhmän oletuksena oli, että vaikutus löytyisi.

Tulos on asiantuntijoiden mukaan työterveyden kannalta erittäin merkittävä, koska nettiterapioihin kohdistuu paljon odotuksia.

Anne Kouvonen.

”Nettiterapiat on todettu tehokkaiksi vähentämään esimerkiksi masennus- tai ahdistusoireita. Ne ovat osoittautuneet jopa yhtä tehokkaiksi kuin kasvokkaiset terapiat. Selvisi, että tämä vaikutus ei vain yllä sairauspoissaoloon asti”, sanoo professori Anne Kouvonen Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa oleellista onkin yhdistää nettipohjaista kognitiivis-behavioraalista psykoterapiaa muihin työ- ja toimintakykyä tukeviin tekoihin kuten työn keventämiseen, sopeuttamiseen tai mukauttamiseen.

Tästä vastuu on työnantajalla, mutta myös yksilöllä ja työterveydellä, Kouvonen sanoo.

”Näkisin, että sairauspoissaolot on kompleksinen asia, mihin ei suoraan pelkällä terveydenhuollon nettiterapiainterventiolla pystytä vaikuttamaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat