Nordean ex-työntekijä ja rikoskumppani veivät asiakkaan tililtä yli 670 000 euroa – Hovioikeus kovensi tuomioita

Vaasan hovioikeus luonnehti tekoja suunnitelmallisiksi ja poikkeuksellisen häikäilemättömiksi.

Nordean työntekijä yritti muun muassa lavastaa kollegoitaan syyllisiksi.

23.3. 14:50

Vaasan hovioikeus on koventanut tuomioita Nordeaan ja sen asiakkaisiin kohdistuneessa rikoskokonaisuudessa. Rangaistuksen koveneminen johtuu pääasiassa siitä, että hovioikeus katsoi jotkin maksuvälinepetokset törkeiksi, kun käräjäoikeus oli pitänyt niitä perusmuotoisina.

Rikossarja käynnistyi kesällä 2019, kun Nordean silloinen työntekijä tunkeutui pankin asiakashallintajärjestelmään. Järjestelmän avulla tekijät pääsivät käsiksi pankkitileihin ja siirsivät eräältä asiakkaalta yli 670 000 euroa omassa hallinnassaan olleille tileille.

Kovimman tuomion, kolme vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta, sai 29-vuotias Sebastian Joni Ilari Karikko. Korotusta tuli kahdeksan kuukautta. Karikko tuomittiin muun muassa kolmesta törkeästä maksuvälinepetoksesta, törkeästä tietomurrosta, kahdesta identiteettivarkaudesta sekä useista muista rikoksista.

Hovioikeus luonnehti Karikon rikoksia poikkeuksellisen suunnitelmallisiksi ja häikäilemättömiksi. Karikko yritti muun muassa lavastaa syyllisiksi kahta kollegaansa Nordeassa.

Oikeuden mukaan menettelyllä pyrittiin ilmeisesti horjuttamaan luottamusta sekä Nordeaan että pankkijärjestelmään ylipäätänsä.

”Teolla on siten tavoiteltu muutakin kuin välitöntä taloudellista hyötyä. Edellä mainituilla seikoilla on tuomittavaa rangaistusta korottava vaikutus.”

Ramin Tarkan Björkin, 29, tuomio koveni neljällä kuukaudella. Hänet tuomittiin nyt kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen kahdesta törkeästä maksuvälinepetoksesta ja kahdesta tietomurrosta.

Rangaistuksen koventamista perusteltiin muun muassa sillä, että Björkillä oli keskeinen osuus teon onnistumisen kannalta olennaisen rahanpesun suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Miehet olivat muun muassa luoneet ja aktivoineet pankin asiakkaalle uuden tunnuslukusovelluksen päästäkseen tilille. Jotta tunnuslukusovellusten aktivointi onnistui, tekijät vaihtoivat asiakastietoihin omat puhelinnumeronsa asiakkaiden numeroiden tilalle.

Päätekijä eli Karikko työskenteli Nordean Vaasan-toimipisteessä palveluneuvojana vuodesta 2018. Palveluneuvojilla on pääsy asiakashallintajärjestelmään ja asiakkaiden tietoihin.

Karikko muun muassa selvitti pankin työntekijöiden salasanoja tekoa varten hankitun näppäilytallentimen avulla. Hän myös varasti erään pankin työntekijän tietokoneen.

Kolmannen syytetyt syytteet hylättiin, aivan kuten Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Lue lisää: Asiakkaiden varoja anastaneet Nordean entinen työn­tekijä ja rikos­kumppani tuomittiin vankeus­rangaistuksiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat