Fossiilisen energian käyttö on taas lisääntynyt. Arktisen merijään sulaminen jatkuu, vaikka ilmastopäästöt pudotettaisiin nollaan. Ruoantuotannon ilmastovaikutukset ovat suuret, sillä suurin osa maailman peltoalasta on valjastettu eläinrehun kasvatukseen. Kuvassa hiilivoimala Kiinassa vuonna 2021, jääpeitteen sulamista Jäämerellä 2020 ja sadonkorjuuta Yhdysvalloissa 2013.

”Kyse ei ole siitä, onko toivoa, vaan siitä, onko toimintaa” – Nämä teemat ovat pöydällä, kun maanantaina paalutetaan, millä keinoilla päästöjä pitäisi vähentää

Lämpenemistä kiihdyttäviä päästöjä ei ole saatu vähentymään, vaikka ilmastokriisi näkyy jo kaikkialla maailmassa. Suomessa isossa roolissa ovat paitsi energiantuotannon tulevaisuus myös maatalouden ja ruoantuotannon päästöt.


3.4. 2:00 | Päivitetty 3.4. 9:52

Ilmastonmuutoksen hillinnällä on kiire. Maanantaina julkaistava hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti kertoo, minkälaisia keinoja täytyy ottaa käyttöön juuri nyt.

HS kysyi asiantuntijoilta, minkälaisten teemojen keskellä raportti julkaistaan. Minkälaiset tarpeet tulevat esiin ilmastonmuutoksen hillinnässä globaalisti? Entä Suomessa?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat