”Minua hävetti olla suomalainen virka­mies”– Ukrainalais­pakolaisia kuljetetaan kunnista jopa sadan kilo­metrin päähän hakemaan tila­päisen suojelun oleskelu­lupaa

Maahanmuuttovirasto valmistelee uutta toiminta­mallia, jossa kunnat saisivat oikeuden järjestää valtion rahoituksella vastaan­otto­palveluita kuntansa alueella ilman vastaanotto­keskusta.

Ukrainasta saapuneita sotaa pakenevia ihmisiä Länsisatamamassa Helsingissä 16. maaliskuuta.

25.3. 18:31

”Olemme todella pettyneitä, miten koko prosessi on alusta alkaen hoidettu”, Joroisten kunnanjohtaja Jaakko Kuronen aloittaa.

Kurosen kritiikki koskee sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston (Migri) toimintaa Suomeen saapuneiden ukrainalais­pakolaisten kohdalla.

Sisäministeriön keskiviikkoisen arvion mukaan ainakin 40 000–80 000 pakolaista voi saapua Ukrainasta Suomeen tämän vuoden aikana.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen jo yli 12 000 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta. Luku on todennäköisesti tätä suurempi, sillä kaikki eivät ole rekisteröineet oleskeluaan.

Kurosen mukaan ministeriön ja Migrin toiminta on ollut ”heikosti koordinoitua” ja yhteiset, kunnille annettavat toimintaohjeet ovat loistaneet poissaolollaan. Hänen mukaansa pahimmillaan tämä on johtanut jopa siihen, ettei ukrainalaisia pakolaisia voida hankalien järjestelyjen vuoksi auttaa.

”Eräässä palaverissa viranhaltija Itä-Suomesta vetosi, että nyt pitäisi julkisesti lausua, ettei enää voida ottaa vastaan ukrainalaisia”, Kuronen kertoo.

”Minua hävetti olla suomalainen virkamies.”

Lue lisää: Suomeen saapuu Ukrainasta jopa 80 000 pakolaista, mutta "tilanne on täysin erilainen kuin vuonna 2015”

Kurosen mukaan keskeiset ongelmat liittyvät tällä hetkellä huonosti hoidettuun logistiikkaan tilapäisen suojelun oleskeluluvan hakemisessa.

”Joroisiin saapuvan pakolaisen täytyy ensiksi käydä Mikkelin, Kuopion tai Joensuun poliisiasemalla jättämässä tilapäisen suojelun hakemus, minkä jälkeen hän voi vasta hakeutua vastaan­otto­keskukseen.”

”On täysin käsittämätöntä, että autottomia ja kielitaidottomia ihmisiä pompotellaan koko Itä-Suomen alueella.”

Myös Pellon kunnanjohtaja Eero Yilitalo kertoo tunnistavansa Kurosen esittämän ongelman. Pellosta täytyy ajaa sata kilometriä Rovaniemelle, mikä on lähin paikka, missä Ukrainan pakolaiset voivat jättää hakemuksen tilapäisestä suojelusta, Ylitalo kertoo.

HS tavoitti myös kahden muun kunnan kunnanjohtajan. He eivät kuitenkaan raportoineet vastaavan ongelman koskevan oman kuntansa aluetta.

Länsisatamaan on avattu palvelupiste Ukrainaista sotaa pakeneville ihmisille.

Lue lisää: ”Hei olen Veronika” – Yhdeksän­vuotias ukrainalais­tyttö pakeni tuhoa yli 2 000 kilometriä ja opettelee nyt suomen kielen alkeita Joroisissa

Migrin apulaispäällikkö Elina Immonen tunnistaa kritiikin, mutta ei täysin allekirjoita sitä.

”Tämä on uusi tilanne, eikä mikään ole sinänsä mennyt näkö­kulmastamme vikaan, mutta olemme joutuneet hakemaan ratkaisuja ikään kuin lennosta.”

Immonen kuitenkin myöntää, että kuntayhteistyö on alue, mitä on pyritty viime aikoina kehittämään.

”Emme voi lainkaan mukaan pakottaa ihmisiä rekisteröitymään jo rajalla, sillä heillä on oikeus saapua Suomeen.”

Kurosen mainitseman ”pompottelun” osittaiseksi ehkäisemiseksi Migri valmistelee tällä hetkellä yhteistyössä Kuntaliiton kanssa uutta toiminta­mallia, jossa kunnat saisivat oikeuden järjestää valtion rahoituksella vastaan­otto­palveluita kuntansa alueella ilman vastaan­otto­keskusta.

Immonen uskoo, että uusi malli ratkaisisi ainakin osan Kurosen esittämistä ongelmista.

”Toimintamallin valmistelu on aloitettu tällä viikolla. Sen on tarkoitus valmistua huhtikuussa.”

Migrin esittämä malli ei kuitenkaan poistaisi Kurosen esiin nostamaa ongelmaa, jossa tilapäisen oleskeluluvan hakijan pitää ensin jättää hakemus poliisiasemalle, ennen kuin hän pääsee vastaan­otto­palveluiden piiriin.

”Tämä vaatisi ihan lakimuutoksen. Toki myös keskitetyssä mallissa on etuja.”

Ylitalo vastaanottaa Migrin suunnitteilla olevan mallin tyytyväisyydellä.

”Kyllä se kuulostaa hyvältä, että pakolaispalvelut voitaisiin hoitaa myös pienissä kunnissa.”

Myös sisäministeriön erityisasiantuntija Mari Helenius tunnistaa Kurosen ja Ylitalon esittämän kritiikin, mutta painottaa, että nyt käsillä oleva tilanne on uusi ja poikkeuksellinen.

”Ukrainan sota ja sen laajuus yllättivät meidät kaikki, ja varmasti monet lähtivät Ukrainasta ajatuksella, että he ovat vain väliaikaisesti paossa.”

Heleniuksen mukaan epäselvä tilanne Ukrainan pakolaisten kohdalla johtuu pitkälti sekä pakolaisten jo valmiiksi laajoista kontakteista Suomeen että heidän luvastaan oleskella 90 päivää Schengen-alueella ilman viisumia.

”Emme voi lainkaan mukaan pakottaa ihmisiä rekisteröitymään jo rajalla, sillä heillä on oikeus saapua Suomeen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat