Majuri sulloi eläkkeelle lähtiessään salaista aineistoa jätesäkkeihin ja vei kotiinsa, hovioikeudelta sakkoja

Hovioikeuden mukaan aineiston päätyminen sivullisille olisi voinut aiheuttaa merkittävää vahinkoa.

Maanpuolustuskorkeakoulussa työskennellyt majuri sai tuomion vietyään kotiinsa turvaluokiteltua aineistoa.

25.3. 11:02

Helsingin hovioikeus on tuominnut sakkoihin majurin, joka eläkkeelle lähtiessään oli sullonut salaista materiaalia jätesäkkeihin ja vienyt sitä kotiinsa.

Mies sai palvelusrikoksesta 50 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan maksettavaa tulee 1 950 euroa.

Asia käsiteltiin ensimmäisenä asteena hovioikeudessa miehen korkean virka-aseman vuoksi. Asia ratkaistiin kirjallisessa menettelyssä, koska mies suostui siihen tunnustettuaan tekonsa.

Majuri oli työskennellyt Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän oli käsitellyt virkansa puolesta turvallisuusluokiteltua materiaalia.

Tyhjentäessään työhuonettaan mies oli vienyt tätä materiaalia jätesäkeissä kotiinsa. Materiaali sisälsi useita asiakirjoja, jotka olivat joko salaisia, luottamuksellisia tai käytöltään rajoitettuja. Turvaluokitukseltaan ne olivat siis luokissa II, III ja IV.

Syyttäjän mukaan asiakirjat muodostivat yhdessä kokonaisuuden, joka oli turvaluokitukseltaan vastannut suojaustasoa I eli erittäin salainen.

Syyttäjä vaati miehelle tuntuvaa sakkoa tai alle kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Hovioikeus huomautti, että aineistokokonaisuuden tietoturvaluokitus oli korkea ja sen päätyminen sivullisille olisi voinut aiheuttaa merkittävää vahinkoa.

”Aineiston määrä, laatu ja säilyttämistapa huomioon ottaen [miehen] menettely osoittaa piittaamattomuutta turvaluokitellun aineiston säilyttämistä koskevia ohjeita ja ohjeilla tavoiteltua yleisen edun suojelua kohtaan.”

Lieventävänä seikkana otettiin huomioon, että mies oli tunnustanut tekonsa ja muutenkin myötävaikuttanut asian selvittämiseen. Siksi hänet tuomittiin sakkoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat