Oikeus vapautti Päivi Räsäsen kaikista syytteistä – Kansanedustajan lausunnot loukkasivat homoja mutta eivät olleet vihapuhetta

Räsänen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen keskiviikkona.

30.3. 11:47 | Päivitetty 30.3. 15:51

Helsingin käräjäoikeus on vapauttanut kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) ja Luther-säätiön asiamiehen Juhana Pohjolan kaikista syytteistä.

Syytteet koskivat Päivi Räsäsen puheita ja kirjoituksia homoseksuaalisuudesta. Pohjola oli syytettynä Räsäsen yhden kirjoituksen julkaisemisesta.

Syyttäjä vaati Räsäselle sakkorangaistusta kolmesta ja Pohjolalle yhdestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsänen ja Pohjola kiistivät syytteet sananvapauden ja uskonnonvapauden perusteella.

Käräjäoikeuden mukaan sananvapaus ja uskonnonvapaus eivät ole rajoittamattomia.

Niiden rajoittaminen edellyttää kuitenkin painavaa yhteiskunnallista syytä. Seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvien henkilöiden ihmisarvon ja yhdenvertaisuuden turvaaminen voi olla syy rajoittaa uskonnonvapautta ja sananvapautta, käräjäoikeus toteaa tuomiossa.

Osa Räsäsen lausunnoista oli käräjäoikeuden mukaan homoseksuaaleja loukkaavia, mutta kyse ei kuitenkaan ollut vakavuudeltaan sananvapauden suojan ulkopuolisesta vihapuheesta.

Syyttäjä vaati Räsäselle 120 päiväsakon rangaistusta.

Syytteet koskivat Räsäsen vuonna 2004 julkaistua kirjoitusta, kesällä 2019 julkaistua Twitter-viestiä sekä lausumia joulukuussa 2019 Ruben Stillerin radio-ohjelmassa.

Käräjäoikeuden mukaan kaikissa kolmessa tilanteessa Räsäsen lausunnot olivat osittain loukkaavia.

Vanhin rikosepäily koski Räsäsen vanhaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi, jonka julkaisi Luther-säätiö vuonna 2004. Räsänen luonnehti pamfletissa homoseksuaalisuutta muun muassa psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi.

Tuomion mukaan Räsäsen tarkoituksena oli puolustaa kirjoituksella uskonnollisen vakaumuksensa mukaista perhe- ja avioliittokäsitystä eikä solvata homoja.

Toisen syytteen Räsänen sai sosiaalisen median julkaisustaan kirkon ja Pride-tapahtuman yhteistyöstä vuonna 2019. Räsänen kirjoitti tuolloin, että ”Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”.

Käräjäoikeus katsoo, että häpeän ja synnin liittäminen Pride-tapahtumaan oli tapahtumaan osallistuvia loukkaava, mutta kirjoituksessa ei esitetty osallistujia esimerkiksi muita alempiarvoisemmiksi.

Räsäsen tarkoituksena ei siten voida katsoa olleen homoseksuaalien halventaminen, oikeus toteaa.

Kolmas syyte koski Ylen radio-ohjelmaa. Käräjäoikeuden mukaan syytteessä väitettiin Räsäsen sanoneen lähetyksessä joitakin asioita, joita hän ei todellisuudessa sanonut.

”Räsänen ei ole ohjelmassa väittänyt, että homoseksuaalisuus olisi geneettinen rappeuma ja geeniperimä, joka aiheuttaa sairautta ja häiriötä. Todisteena esitetystä ohjelmatallenteesta käy ilmi, että Räsänen on puhunut geneettisen perimän osuudesta homoseksuaalisuudessa ja yleisesti ihmisen geeniperimän rappeutumisesta”, käräjäoikeus toteaa.

Räsänen sanoi kuitenkin ohjelmassa, että Jumala ei alun perin luonut ihmistä homoksi vaan heteroksi. Käräjäoikeuden mukaan väite loukkaa homojen yhdenvertaisuutta.

Räsänen kommentoi oikeuden päätöstä järjestämässään tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Oikeudenkäynti on herättänyt huomiota myös Suomen rajojen ulkopuolella. Eri arvioiden mukaan 2 500–3 000 ihmistä osoitti tukea Räsäselle Unkarin Budapestissä Suomen suurlähetystön edustalla helmikuussa.

Räsänen on saanut tukea myös esimerkiksi republikaaneilta Yhdysvalloista. Teksasilainen republikaaniedustaja Chip Roy lähetti Räsäselle kirjeen ja kertoi tuestaan, yhdysvaltalainen konservatiivinen uutiskanava Fox News uutisoi helmikuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat