Lauantain talvimyräkkä katkoi sähköjä eri puolilla maata, kymmeniä tuhansia koti­talouksia on vailla sähköä

Espoon Tapiolassa mitattiin neljän aikaan 26 metriä sekunnissa kulkenut tuulenpuuska, Kuopiossa oli kymmenien autojen ketjukolari.

Kova tuuli riepotteli rakennustelineiden pressuja Espoossa lauantaina.

26.3. 17:14 | Päivitetty 26.3. 21:15

Kova, puuskittainen ja paikoin myrskylukemiin yltänyt tuuli riepotteli koko maata lauantaina.

Pelastuslaitoksilla oli runsaasti erilaisia vahingontorjuntatehtäviä eri puolilla maata. Tuuli oli katkonut puita teille ja sähkölinjoille.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Joensuun maaseutualueella kova tuuli kaatoi ison puun pienjännitejohtimen päälle. Johdin irtosi kannattimestaan ja putosi jännitteisenä alas maantielle ja läheisen kiinteistön pihatielle aiheuttaen vaaraa sivullisille. Pelastustoimi katkaisi liikenteen korjaustoimien ajaksi.

Etelä-Savon pelastuslaitokselle oli tullut iltaan mennessä 46 vahingontorjuntatehtävää, Pohjois-Savon pelastuslaitokselle kolmisenkymmentä ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle 45. Useimmiten pelastuslaitosten tehtävänä oli raivata kovan tuulen kaatamia puita. Niitä oli kaatunut teille, sähkölinjoille ja katuvalaisinlinjoille.

Kova tuuli irrotteli myös kattopeltejä ainakin Satakunnassa, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Savossa.

Varkaudessa Nikkarintiellä tuuli irrotti teollisuusrakennuksen katolta kattopeltejä 280 neliön kokoiselta alueelta. Henkilövahinkoja ei aiheutunut, mutta pelastuslaitos eristi onnettomuusalueen ja pyysi välttämään alueella kulkua.

Katkenneita puunoksia Helsingin Lauttasaaressa lauantaina 26. maaliskuuta 2022.

Lähes 70 000 kotitaloutta oli ilman sähköä kello kahdeksan aikaan illalla.

Illalla sähkökatkot painottuivat itäiseen Suomeen. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan esimerkiksi illalla kahdeksan aikaan paljon sähkönjakeluun liittyviä ongelmia oli etenkin Parikkalassa Etelä-Karjalassa ja Savonlinnassa Etelä-Savossa.

Ajokeli oli lauantaina huono. Viitostiellä Kuopion Kallansilloilla tapahtui iltapäivällä 31 auton ketjukolari, jossa loukkaantui lievästi kolmisenkymmentä ihmistä.

Ilmatieteen laitos oli varoittanut kovasta puuskittaisesta tuulesta maa-alueilla. Merialueille oli annettu myrsky- ja aallokkovaroitus.

Kovimmat tuulennopeudet mitattiin lauantaina aamuna länsirannikolla. Porin edustalla ja Rauman Kylmäpihlajalla tuuli nousi puuskissa jopa yli 29 metriin sekunnissa.

Iltapäivän aikana kovat tuulet ovat siirtyneet pohjoisesta ja Pohjanmaan tienoilta maan keski- ja eteläosiin.

Iltapäivällä maa-alueilla eri puolilla maata tuuli oli kovimmillaan puuskissa 22–25 metriä sekunnissa.

Kello neljän aikoihin mitattiin päivän siihen mennessä maa-alueiden kovin lukema Espoon Tapiolassa, jossa tuulenpuuska kulki 26,3 metriä sekunnissa. Muun muassa Tampereen Siilinkarin järviasemalla mitattiin 25,9 metriä sekunnissa kulkenut tuulenpuuska ja Pohjois-Karjalassa Liperin Tuiskavanluodon järviasemalla 24,9 metriä sekunnissa kulkenut puuska.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi mitataan vähintään 21 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskyraja ylittyi lauantaina lähes kaikilla merialueilla.

Lauantaina iltapäivällä tuuli alkoi rauhoittua luoteesta alkaen. Illalla tuulisimmat alueet olivat idässä ja etelässä. Yli 20 metriä sekunnissa olevia tuulenpuuskia mitattiin vielä illallakin esimerkiksi Lappeenrannassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan idässäkin tuuli alkaa hieman heiketä illalla kello 21 ja kello 23 välillä. Tuuli pysyy kuitenkin paikoin kovana.

”Aamulla idässä voi olla paikoitellen vielä melkein 15 metriä sekunnissa tuulenpuuskia. Tuulisuus idässä kestää vielä yön yli, vaikkei olekaan enää sitä myrskypuuskaa”, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Sää selkenee Lapista alkaen. Sunnuntain vastaisena yönä lämpötila painuu pakkasen puolelle koko maassa, ja sunnuntai alkaa aurinkoisena.

Sunnuntaina iltapäivällä länsirannikolle saapuu kuitenkin uusi lumisadealue. Se kulkee lännestä illan ja yön aikana kohti itää. Maanantaiaamuna kahdeksan aikoihin lumisateet ovat ehkä jo ohittaneet pääkaupunkiseudun. Lunta tulee maanantaina päivällä vielä maan keskiosissa ja idässä.

Lunta sataa paikoin sakeastikin, etenkin Pohjanmaalta Kaakkois-Suomeen kulkevalla vyöhykkeellä.

Lumisateiden myötä ajokeli heikkenee. Se voi olla paikoitellen erittäin huono niillä alueilla, joilla lunta sataa eniten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat