Luulitko, että tavallinen hymy­naama on viaton emoji? ”Ei kukaan näitä tosissaan laita”

Asiantuntijan mukaan nuorten emoji­kulttuuri on mieli­kuvituksellisempaa kuin vanhempien sukupolvien.

Pietu Rauhala (vas.) kertoo, että vanhempien kanssa viestitellessä pysytään usein kirjakielessä. Janne Kevarinmäki ja Justin Cortez ovat sitä mieltä, etteivät vanhemmat aina ymmärrä emojeita.

18.4. 2:00 | Päivitetty 18.4. 6:59

”Se on tärkein koko chätissä”, sanoo Sarband Omar-Rashed, 19, ja osoittaa kyyneleet silmissä nauravaa emojia.

Tällä emojilla niin nuoret kuin hieman vanhemmatkin ilmaisevat naurua. Nuoret käyttävät myös monia muita emojeja naurun ilmaisemiseen, mutta ne eivät välttämättä aivan heti aukea edes milleniaaleille saati sitten heitä vanhemmille sukupolville.

Nuoret esimerkiksi käyttävät hauta-arkku- tai pääkalloemojia, kun he haluavat kertoa kuolevansa nauruun.

Justin Cortez, 18, käyttää toisinaan kyyneleet poskilla valuvaa emojia ilmaistakseen todella kovaa naurua. Emojipedia-verkkosivulta voi tarkistaa emojien viralliset merkitykset. Siellä vuolaasti kyynelehtivällä emojilla viitataan kovaääniseen itkuun.

Erilaiset käyttötavat voivat johtaa väärinymmärryksiin. Amin Barechin, 16, äiti sai nuorehkolta kaveriltaan viestin, jossa oli vuolaasti itkevä emoji. Äiti ei siinä kohtaa ymmärtänyt, että kaveri viittasi emojilla nauruun. Hän luuli, että tällä oli jokin hätänä.

Kun nuori taas lähettää hymyilevän emojin, hän ei aina ilmaise sillä iloa. Se voi tarkoittaa myös ”murhaavaa hymyä”.

”Niissä on myös piilokettuilun merkitys”, sanoo 16-vuotias Tara Ekholm.

Kaverille voi vaikka lähettää viestin, että koe meni hyvin ja lisätä loppuun hymyilevän emojin. Tällöin se tarkoittaa, ettei koe mennyt lainkaan hyvin, selittää Ekholm.

Nuorten viesteissä vilisee myös lippalakki­emojia, jonka hieman vanhempi ihminen voisi tulkita pelkäksi päähineeksi.

Amin Barechin (vas.) ja Sarband Omar-Rashedin mukaan keskusteluissa on tärkeää käyttää emojeita. Muuten viestin vastaanottaja olettaa, että kyse on kyse jostain todella vakavasta.

Monille nuorille lippalakki kuitenkin kuvastaa valehtelua, avaa 18-vuotias Pietu Rauhala. Se tulee englanninkielisestä sanasta cap, jolla voidaan viitata liioitteluun tai valehteluun. Viestiin voi lippalakin yhteyteen lisätä kädet ristissä olevan emojin.

”Se tarkoittaa, että en todellakaan valehtele.”

Jotta emojeita osaa nuorten silmissä käyttää oikein, pitää ymmärtää konteksti, sanoo 18-vuotias Janne Kevarinmäki. Monet nuoret katsovat sosiaalisen median palvelu Tiktokista, miten ja missä yhteyksissä muut käyttävät emojeita.

Lue lisää: Nuorten parissa leviää nyt sanonta, jota aikuiset käyttävät taatusti väärin – ”Äiti yrittää käyttää joskus samoja sanoja, se naurattaa”

”Nuorilla on ehkä koodatumpi, jollain tavalla mielikuvituksellisempi tapa käyttää emojeita”, sanoo mainostoimisto Duran Creativen mainosten käsikirjoittaja Petteri Puustinen, joka on työnsä puolesta perehtynyt emojeihin.

Z-sukupolven eli 1990-luvun lopussa tai 2000-vuosikymmenen alussa syntyneiden viesteissä vilahtelevat emojit saattavat vaikuttaa sekavilta, sillä tätä vanhemmat käyttävät emojeita huomattavasti kirjaimellisemmin.

”He yrittävät löytää (emojeista) juuri sen tunteen, jota he käyttävät tekstissä.”

Tämä tarkoittaa sitä, että jos jokin asia naurattaa, siihen vastataan keltaisella nauravalla naamalla.

15-vuotias Ida Nordlund (vas.) kertoo lähettävänsä helpommin ymmärrettäviä emojeita vanhemmilleen. Isä lähettää yleensä peukku-emojeita, kertoo 16-vuotias Helmi Nuutinen.

Emojien merkitys voi muuttua nopeasti. Esimerkiksi auringonkukka on saanut uuden merkityksen Ukrainan sodan myötä, sillä se on maan kansalliskukka. Monet lisäävät auringonkukkia sosiaalisen median päivityksiinsä osoittaakseen tukea Ukrainalle.

Viime aikoina Tiktokissa on näkynyt paljon raskaana olevia emojeita. Emojilla voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku näyttää seksuaalisessa mielessä hyvältä. Sitä voi käyttää myös flirttailuun.

Tarkoituksia on monia, mutta HS:n haastattelemat nuoret kertovat uunituoreesta merkityksestä.

”Se on ihan uusi juttu, ehkä joku pari viikkoa vanha”, sanoo Omar-Rashed.

Sillä nuoret tarkoittavat sitä, että joku tulee ”smashaaman” sinut, avaa Omar-Rashed. Tässä yhteydessä smashaaminen voi hänen mukaansa esimerkiksi tarkoittaa leikkisässä mielessä toisen ”murskaamista” eli esimerkiksi murskavoiton ottamista toisesta.

”Läpällä tietenkin tarkoitetaan. Ei kukaan näitä tosissaan laita.”

Emojit ovat vain yksi esimerkki siitä, miten nuoret pääsevät määrittelemään asioita uudelleen.

”On kyse sitten vaatteista, musiikista, teknologiasta, töistä, niin se on aina nuorempi porukka, jonka kautta peilataan, onko joku coolia vai ei”, sanoo Puustinen.

Puustinen arvelee, että nuorten on helppo määritellä asioita, koska kaikki on uutta, eikä heillä ole turhia ennakkoluuloja.

Lue lisää: GN tarkoitti ennen hyvää yötä, mutta nykyään jotain ihan muuta – Nämä ovat muotisanat, joita ”käyttävät kaikki”

Eri ikäluokat eivät kaikesta huolimatta elä täysin toisistaan poikkeavissa maailmoissa. Tästä hyvä esimerkki on X- ja Y-sukupolville tuttu iloinen hymiö, joka muodostetaan kaksoispisteellä ja sulkumerkillä. Jotkut nuoret ovat jälleen ottaneet jo vuosikymmeniä käytössä olleen hymiön emojiensa rinnalle.

”Itse käytän sitä aika paljon”, kertoo 18-vuotias Elena Aro.

Sarband Omar-Rashed näyttää puhelimelta käyttämiään emojeita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat