HS.fissä pääset pelaamaan ilmastopeliä

Päästövähennyskoneen avulla voit kokeilla, kuinka helppoa tai vaikeaa keskivertosuomalaisen on vähentää ilmastopäästöjään.

Pelissä pääset valitsemaan erikokoisia ilmastotekoja, ja ne vievät sinua kohti maalia pienin tai isoin askelin.

1.4. 2:00

Moni suomalainen kertoo lajittelevansa ahkerasti, jos kysytään, millä keinoilla ihmiset koettavat vähentää ilmastopäästöjään. Mutta kuinka iso vaikutus sillä lopulta on ilmastopäästöihin? Entä suihkujen lyhentämisellä, käytetyn tavaran ostamisella, kasvisruualla tai lentämisen vähentämisellä?

HS:n ilmastopelin avulla pääset kokeilemaan erilaisia päästövähennystoimia ja näkemään heti niiden suuruusluokan. Pelin lähtöruutuna on keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki eli noin 10 tonnin ilmastopäästöt. Maalina puolestaan on 2,5 tonnin tavoite. Maaliin päästäkseen päästöjä pitäisi siis onnistua vähentämään 75 prosentilla.

Löydät pelin osoitteesta hs.fi/ilmastopeli.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee maanantaina raporttinsa ilmastonmuutoksen hillinnästä: mitä toimia ihmiskunnalta nyt odotetaan, jotta muutosta saataisiin rajoitettua.

Vaikka HS:n ilmastopelissä on mukana yksittäisen ihmisen omia ilmastovalintoja, yksi pelin idea on hahmottaa, millaisten vaikeiden valintojen edessä poliitikot ovat puuttuessaan äänestäjien asumiseen, liikkumiseen, syömiseen ja kuluttamiseen.

Ilmastopelin idea on lainattu D-mat-yrityksen toteuttamasta lautapelimäisestä opetus- ja suunnittelupelistä Ilmastopalapeli.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat