Professori: Päivi Räsäsen vapauttava tuomio ei oikeuta vihapuheeseen uskonnon varjolla

Ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan kansanedustajan lausunnot loukkaavat monia.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio

30.3. 14:48 | Päivitetty 30.3. 16:55

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) keskiviikkona saama vapauttava tuomio ei oikeuta esittämään seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa vihapuhetta uskontoon vetoamalla, sanoo rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

”Se ei oikeuta asettamaan ihmisarvoa kyseenalaiseksi tai uhkaamaan ketään uskonnon varjolla.”

Helsingin käräjäoikeus vapautti Päivi Räsäsen keskiviikkona kaikista syytteistä. Syyttäjä vaati hänelle homolausuntojen perusteella rangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan osa Räsäsen lausunnoista oli homoja loukkaavia mutta ne eivät ylittäneet sananvapauden rajoja.

Lue lisää: Oikeus vapautti Päivi Räsäsen kaikista syytteistä – Kansanedustajan lausunnot loukkasivat homoja mutta eivät olleet vihapuhetta

Nuotio ei yllättynyt käräjäoikeuden antamasta vapauttavasta tuomiosta.

”Pidin aika selvänä, että syytteet hylätään. En usko, että tuomio voisi muuttua ylemmissä oikeusasteissa”, hän sanoo.

Räsäsen tapauksessa oikeudellisesti merkittävää oli Nuotion mukaan se, että vaikka kansanedustaja esitti loukkaavia väitteitä, hän ei hyökännyt aggressiivisesti homoseksuaalisuutta vastaan eivätkä hänen väitteensä olleet äärimmäisen kärjekkäitä.

Räsänen esitti näkemyksiään muun muassa osana perhearvoista käytävää keskustelua sekä kirkon toimintaan kohdistuvaa arvostelua.

”Silloin sananvapauden painoarvo on vähän normaalia vahvempi”, Nuotio sanoo.

Myös Ihmisoikeusjärjestö Seta toteaa tiedotteessaan, ettei kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) keskiviikkona saama vapauttava tuomio oikeuta seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa vihapuhetta.

Vapauttavasta tuomiosta huolimatta oikeudenkäynti kertoo Setan mielestä siitä, että vähemmistöihin kohdistuvaan vihapuheeseen suhtaudutaan Suomessa aiempaa vakavammin ja ymmärrys vihapuheen haitallisuudesta on vahvistunut.

”On ilmiselvää, että Räsäsen julkisesti esittämät mielipiteet homoista loukkaavat syvästi monia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia. Toivomme, että asiaa käsitellään vielä korkeimmissa oikeusasteissa”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo tiedotteessa.

Setan mielestä Räsäsen mielipiteet ovat omiaan vahvistamaan sateenkaari-ihmisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja oikeuttamaan syrjintää heitä kohtaan.

”On tärkeää, että sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa vihapuhetta käsitellään tuomioistuimessa myös silloin, kun sitä esitetään julkisesti uskonnollisessa yhteydessä tai sitä yritetään oikeuttaa uskonnolla”, Setan pääsihteeri Tarjamo sanoo.

Setan mielestä johtavilla poliitikoilla ja puolueilla on erityinen vastuu puutua vihapuheeseen ja vähintäänkin pidättäytyä sellaisen esittämisestä julkisuudessa.

”Olisi jo korkea aika, että Suomessa voisi kasvaa sateenkaarilasten ja -nuorten sukupolvi, joka ei joudu altistumaan johtavien poliitikkojen asiattomille mielipiteille sateenkaari-ihmisistä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat