Luke: Ukrainan sota voi nostaa ruoan hintaa jopa 10 prosenttia ja vaikuttaa myös kalatalouteen – Venäjälle menossa olleet kalanpoikaset tarvitsevat uuden kodin

Luonnonvarakeskuksen mukaan kotimainen kalantuotanto nostaisi kriisiajan huoltovarmuutta Suomessa. Sota Ukrainassa ei kuitenkaan tarkoita ruokakriisiä Suomessa.

Suomesta on viety paljon elintarvikkeeksi tarkoitettua silakkaa Valko-Venäjälle ja Ukrainaan, mutta vienti on keskeytynyt. Ukrainan sota on myös kiihdyttänyt polttoaineiden hintojen nousua, mikä on aiheuttanut akuutin kriisin silakan kalastukseen. Suomessa vain muutama prosentti pyydetystä silakasta päätyy ruokalautasille.

1.4. 15:00

Ukrainan sota on aiheuttanut kriisin suomalaiseen kalantuotantoon: Suomessa kasvatetut kalanpoikaset tarvitsevat pikaisesti uuden kodin.

Suomalaisissa yrityksissä on tuotettu paljon kalanpoikasia, jotka oli määrä viedä Venäjälle kalankasvatukseen. Nyt niille on vaikea löytää korvaavia markkinoita muun muassa lupaongelmien vuoksi.

”Toivottavasti poikaset voitaisiin viedä kotimaisiin laitoksiin, ettei niitä tarvitsisi hävittää”, sanoo erikoistutkija Jari Setälä Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Kotimaista kalantuotantoa pitäisi ylipäätään lisätä, sillä se nostaisi kriisiajan huoltovarmuutta, Setälä sanoi perjantaina Ukrainan sotaa ja Suomen ruokamarkkinoita käsitelleessä Luken tilaisuudessa.

”Kotimainen kala on uusiutuva, hajautettu ja terveellinen proteiinivaranto, jota on saatavilla eri puolilla Suomea”, Setälä korosti.

”Rannikolla ja järvissä on vielä paljon vapaasti hyödynnettyjä kalavaroja, jotka voidaan ottaa kriisitilanteessa käyttöön.”

Suomen kalaomavaraisuus on kuitenkin päässyt rapautumaan. Vain kolmannes suomalaisten käyttämästä kalasta on enää kotimaista.

Esimerkiksi silakka oli ennen suomalaisten suosikkikala, mutta kasvatettu kala ja etenkin Norjan lohi ovat syrjäyttäneet kotimaisen silakan.

Lue lisää: Mikä meitä vaivaa? Silakka oli suomalaisten perusruokaa, mutta nyt vain kolme prosenttia kotimaassa pyydetystä silakasta päätyy lautasille

Nyt silakan kalastus on Setälän mukaan kriisissä.

Suomesta on viety paljon elintarvikkeeksi tarkoitettua silakkaa Valko-Venäjälle ja Ukrainaan. Vienti on pääosin keskeytynyt. Lisäksi sota on kiihdyttänyt polttoaineiden hintojen nousua, mikä vaikuttaa troolikalastuksen kannattavuuteen.

Ukrainan sodan vaikutukset lisäävät Setälän mukaan myös lohikalojen tuotanto- ja kuljetuskustannuksia, mikä voi nostaa myös lohikalojen hintaa.

Ruoka kallistuu muutenkin poikkeuksellisen paljon.

Ruoan hinta voi nousta tänä vuonna jopa kymmenen prosenttia, kertoi Luken tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

Hintapaineita luovat kustannusten nousu yleisesti. Ukrainan sodan vaikutukset puolestaan heijastuvat muun muassa rehun ja lannoitteiden maailmanmarkkinahintoihin ja elintarvikkeiden saatavuuteen Suomessakin.

Tämä näkyy etenkin kotieläintuotannossa.

”Viljojen hinnat maailmalla ovat nousseet rajusti. Esimerkiksi vehnän hinta EU:ssa on yli kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna”, Niemi kertoi.

Viljan hinta nostaa rehujen hintaa. Keinolannoitteiden hintoihin puolestaan vaikuttaa saatavuus. Suomen lannoitehuolto on typen osalta ollut lähes täysin riippuvainen Venäjästä.

”Kotieläintalous on ajautunut kustannuskriisiin. Rehukustannukset ovat ennennäkemättömän korkeat, mikä aiheuttaa paineita tuottajahintojen nostoon”, Niemi sanoi.

Sota Ukrainassa ei kuitenkaan tarkoita ruokakriisiä Suomessa.

”Tarvittavat elintarvikkeet pystytään tuottamaan kotimaassa tai hankkimaan ulkomailta”, Niemi korosti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat