Sairaan­hoito­piirit: Hoitajien lakko vaikuttaa myös kiireelliseen hoitoon

Johtajaylilääkäreiden yhteisen kannanoton mukaan ammattiliittojen esittämä suojelutyön määrä lakon ajaksi ei ole riittävä. Superin puheenjohtaja ei allekirjoita väitettä.

Heräämö Kainuun keskussairaalassa Kajaanissa. Kuva heinäkuulta 2020.

31.3. 12:41 | Päivitetty 31.3. 16:31

Useissa Suomen sairaanhoitopiireissä siirretään kiireetöntä hoitoa perjantaina alkavan hoitajalakon vuoksi. Lakon on määrä alkaa kello kuudelta perjantaiaamuna, ja siihen osallistuu ammattiliittojen Tehyn ja Superin mukaan 25 000 hoitajaa. Lakko ulottuu yhteensä kuuden sairaanhoitopiirin alueelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) mukaan lakko vaikuttaa myös kiireelliseen hoitoon.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan työntekijäjärjestöt eivät ole olleet halukkaita osoittamaan riittävästi henkilökuntaa potilasturvallisuuden kannalta tärkeisiin kohteisiin.

”Olemme siirtyneet Husissa päivystystilaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme arkisin tarjoamaan samat kiireelliset palvelut kuin päivystysaikoina eli esimerkiksi viikonloppuisin, mutta tämäkin on haasteellista ja ruuhkat ovat hyvin todennäköisiä monissa toiminnoissa”, Mäkijärvi sanoo tiedotteessa.

”Tilanne on erittäin vakava, enkä ole tällaista vielä urani aikana kokenut.”

Kaikki kiireetön hoito Husissa keskeytetään lakon ajaksi, samoin Taysissa.

Taysissa keskitytään päivystyspotilaiden hoitoon sekä lakon aiheuttamien välittömien vahinkojen rajaamiseen ja perutaan perjantailta kiireellistä hoitoa, tiedotteessa kerrotaan.

Johtajaylilääkärit kuudesta sairaanhoitopiiristä julkaisivat keskiviikkona tiedotteen, jossa he ilmaisevat huolensa lakon vaikutuksista potilasturvallisuuteen. Kritiikki kohdistuu ammattiliittojen lupaamaan suojelutyön määrään, joka ei allekirjoittaneiden lääkäreiden mukaan ole riittävä. Suojelutyön tarkoitus on varmistaa, ettei lakko aiheuta potilaiden henkeen ja pysyvään vammautumiseen kohdistuvaa riskiä.

”Työntekijäjärjestöjen paikallisissa neuvotteluissa esittämä suojelutyöresurssi on riittämätön turvaamaan välttämättömän kiireellisen hoidon”, johtajaylilääkäreiden tiedotteessa sanotaan.

”Uhattuna on erityisesti päivystysten ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoito, mikä vaarantaa kiireellisen hoidon toteuttamisen.”

Kannanoton mukaan suojelutyön laajuudesta ei ole saavutettu yksimielisyyttä neuvotteluissa.

Toisen lakossa mukana olevan ammattiliiton eli Superin puheenjohtaja Silja Paavola ei näe, että johtajaylilääkäreiden huoleen olisi aihetta.

”Meidän tarjoama suojelutyön määrä ei tule vaarantamaan potilaiden henkeä”, Paavola kuittaa asian STT:lle.

Paavolan mukaan on ”hauskaa”, että sairaanhoitopiirien johtavat lääkärit ovat huomanneet, kuinka tarpeellisia hoitajat sairaaloissa ovat.

”On positiivista, että tämä on nyt ollut heidän (johtajaylilääkäreiden) seurannassaan. Asiassa päästään hyvin paljon eteenpäin, kun aletaan neuvotella”, Paavola sanoo.

Lakon piirissä ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymät.

Ammattiliitot ovat ilmoittaneet lakon ensimmäisen vaiheen kestävän kaksi viikkoa. Tämän jälkeen liitot kertovat olevansa valmiita laajentamaan lakkoa koskemaan 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta hoitajaa.

Taysissa suojelutyöneuvotteluiden valossa näyttää siltä, että ainakin lakon alkuvaiheessa joudutaan hyvin vahvasti rajaamaan kiireellistä hoitoa ja keskittymään päivystykseen, johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo. Sand puhui toimittajille torstaina aamupäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

”Kiireinen hoito on tyypillisesti esimerkiksi syövän hoitoa, jota noin kuukauden sisällä pitää pystyä toteuttamaan”, Sand kertoi.

Tämän päivän arvion perusteella näyttää Sandin mukaan siltä, että perjantaina noin 400 potilasta on sellaisilla vuodeosastoilla, jotka ovat jäämässä ilman suojelutyötä. Näistä vuodepotilaista kotiutetaan Sandin mukaan kaikki, jotka arvioidaan kotiuttamiskelpoisiksi. Lopuille yritetään edelleen saada suojelutyötä.

Lakkoilijoiden määrä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ei ole vielä tiedossa, koska työnantaja ei saa kysyä, ketkä ovat järjestäytyneitä ja ketkä eivät.

”Eli sillä työntekijämäärällä, joka aamulla ilmestyy, yritämme aivan kaikkein välttämättömimmän minimihoidon tarjota”, Sand totesi.

Taysin päivystys keskitetään Tampereelle, ja se tulee luultavasti ruuhkautumaan perjantaina ja viikonloppuna, Sand sanoi mediainfossa.

”Valitettavasti tässä joutuu käyttämään enemmän potilaan omaa harkintaa, onko pakko lähteä päivystykseen.”

Suunniteltujen leikkausten peruutuksista pyritään ilmoittamaan henkilökohtaisesti.

”Kyllä tässä valitettavasti pitää varautua myös siihen, että (potilas) tulee jopa sairaalaan asti, ja sitten vasta käy ilmi, että joudutaan kuitenkin siirtämään toimenpiteitä”, Sand sanoi.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala sanoo, että lakon aikana keskitytään turvaamaan päivystyksellinen hoito, jotta potilaiden henki ei vaarannu.

”Esimerkiksi synnytykset, tehohoito ja päivystykselliset leikkaukset meidän täytyy pystyä hoitamaan myös lakon aikana”, Nevala toteaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Oulun yliopistollinen sairaala on ilmoittanut peruvansa kaiken kiireettömän hoidon lakon ajalta. Myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri kertoi aiemmin tällä viikolla, että Kuopion yliopistollisessa sairaalassa joudutaan lakon vuoksi siirtämään kiireettömiä leikkauksia.

Pohjois-Savossa on torstaina käyty edelleen suojelutyöneuvotteluita siitä, millä työntekijämäärällä selvitään, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan johtaja Olavi Airaksinen STT:lle.

Osapuolilla on Airaksisen mukaan kuitenkin yhteinen näkemys, siitä mitä suojelutyö pitää sisällään. Neuvotteluissa on hänen mukaansa myös tapahtunut edistystä keskiviikkoon verrattuna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat