THL: Nuorten ahdistuneisuus- ja masennusoireilu kääntyi korona­vuosina entistä jyrkempään kasvuun

Etäopiskelu heikensi mahdollisuuksia tunnistaa lasten ja nuorten mielenterveysongelmien varhaisen tuen tarvetta, arviosta ilmenee.

Ahdistuneisuus on lisääntynyt korona-aikana enemmän tytöillä kuin pojilla.

6.4. 9:40

Ahdistuneisuus- ja masennusoireilu kääntyi nuorilla entistä jyrkempään kasvuun koronaviruspandemian alkuvuosina, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keskiviikkona julkaisemasta asiantuntija-arviosta. Oireilu oli jo aiemmin yleistynyt nuorilla vuosien ajan.

Tytöillä ahdistuneisuus on lisääntynyt korona-aikana enemmän kuin pojilla.

THL:n kansallinen arvio on muodostettu vuoden 2020 ja alkuvuoden 2021 sosiaali- ja terveydenhuollon tilannekuvista. Mielialahäiriöiden yleistyminen näkyi sekä perus­terveydenhuollossa että erikois­sairaanhoidossa.

Nuorten oireilusta on uutisoitu pitkin pandemiaa. Nyt julkaistu arvio kertoo, että etäopiskelu heikensi mahdollisuuksia tunnistaa lasten ja nuorten mielenterveys­ongelmien varhaisen tuen tarvetta, kun koulu- ja opiskelu­terveydenhuollon terveystarkastukset siirtyivät tai jäivät toteuttamatta.

Sittemmin lähetemäärät ovat suurimmassa osassa maata lisääntyneet tai pysyneet ennallaan. Osastohoitopaikoista on ollut pulaa osassa maata.

Valtakunnallinen pula psykiatreista ja psykologeista on vaikeuttanut entisestään oikea-aikaisten mielenterveyspalvelujen saatavuutta. Psykiatrisessa erikois­sairaanhoidossa hoitotakuuajan ylittäneiden määrä moninkertaistui pandemian alkuvuosina.

Lastenpsykiatrian erikois­sairaanhoitoa yli 90 vuorokautta odottaneiden potilaiden osuus kaksinkertaistui vuonna 2021 vuoteen 2019 verrattuna. Nuorisopsykiatrian puolella osuus noin yhdeksänkertaistui.

Myös lastensuojelu­ilmoitusten määrä jatkoi kasvuaan.

Lisäksi arvio kertoo, että palvelu- ja hoitovelkaa on syntynyt muun muassa suun terveydenhuoltoon ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden peruspalveluihin.

Ikääntyneiden yksinäisyys lisääntyi, ja osalla ikääntyneistä toimintakyky heikkeni. Pandemia ja henkilöstöpula rajoittivat ikääntyneiden kotihoidon palveluita.

Arvion mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä vastaavat kunnat ja kuntayhtymät ovat kuitenkin selvinneet pandemian aiheuttamasta merkittävästä lisäkuormasta suhteellisen hyvin priorisoimalla toimintoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat