Tulli takavarikoi 42 miljoonan euron arvosta venäläis­museoiden omistamaa taidetta Vaalimaalla – Joukossa myös ”mittaamattoman arvokkaita teoksia”

Kuljetukset pitivät sisällään taidetta venäläisistä museoista ja gallerioista.

6.4. 12:44 | Päivitetty 6.4. 16:58

Tulli pysäytti viime viikonloppuna Vaalimaalla kolme arvokuljetusta, jotka sisälsivät taidetta. Tavarat takavarikoitiin Euroopan unionin asettamien Venäjä-pakotteiden alaisina.

Lue lisää: Tulli on takavarikoinut kolme kuormaa pakotteiden alaisia tuotteita Vaalimaalla – Venäläismedia: Lähetyksissä maalauksia Venäjän taidemuseoista

Tullin valvontaosaston johtajan Sami Rakshitin mukaan takavarikot koskivat taide-esineitä, joita oltiin kuljettamassa Italiasta ja Japanista Venäjälle. Joukossa on maalauksia, patsaita ja erilaisia antiikkiesineitä. Esineet on takavarikoitu nimenomaan todisteina, ne eivät siis ole menettämisseuraamuksen vuoksi takavarikossa.

Tällä hetkellä esineet sijaitsevat turvallisesti varastossa. Tulli tekee asiassa yhteistyötä Museoviraston kanssa.

Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen mukaan tavaroiden yhteismäärä on joitakin kymmeniä.

”Tavaroiden siirtämisessä ja säilyttämisessä on konsultoitu ammattilaisia. Emme lähde niitä paketteja avaamaan”, Sinkkonen kertoo.

Takavarikoitujen esineiden vakuutusarvo on Tullin mukaan yhteensä 42 miljoonaa euroa. Sinkkosen mukaan joukossa on myös teoksia, jotka ovat mittaamattoman arvokkaita.

"Vakuutusarvo on se noin 42 miljoonaa, mutta mukana on teoksia, joilla ei ole arvoa. Ne ovat mittaamattoman arvokkaita. Jos jotakin tapahtuisi niin tuo on se summa, jonka vakuutusyhtiö korvaisi."

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen (oik.) ja ulkoministeriön vientivalvontayksikön päällikkö Teemu Sepponen (vas.) kertoivat taidetakavarikosta keskiviikkona.

Kuljetukset sisälsivät venäläisten gallerioiden ja museoiden maalauksia, patsaita ja erilaisia antiikki-esineitä, jotka ovat olleet näyttelylainassa Italiassa ja Japanissa.

Riippumattoman venäläismedian Mediazonan mukaan kuljetuksessa oli muun muassa Eremitaasin ja Tretjakovin gallerian maalauksia. Rakshitin mukaan tavaroita on noin kymmenestä eri venäläismuseoista. Luettelossa oli mainittuna myös Eremitaasi.

Tulli on aloittanut tapauksista esitutkinnan rikosnimikkeellä epäilty törkeä säännöstelyrikos. Epäiltynä on tällä hetkellä 10 ihmistä, jotka ovat olleet kuljetusten kanssa tekemisissä.

Tulli ei halua tällä hetkellä kertoa tutkinnasta tämän tarkemmin.

Kaikkien takavarikossa olevien esineiden omistus on Venäjällä. Ulkoministeriö on käynyt Venäjän kanssa keskustelua ja esimerkiksi saanut asiakirjoja, joiden kautta omistussuhteita on pystytty varmistamaan.

Takavarikko perustuu EU-neuvoston asetukseen rajoitustoimenpiteistä. Asetukseen tehtiin maaliskuun puolivälissä lisäys, joka kieltää esimerkiksi ylellisyystuotteiden myynnin, toimittamisen, siirron tai viennin Venäjälle. Listassa on oma kohtansa taideteoksille.

Pakotteista ja niiden laajuudesta käydään jatkuvasti keskustelua EU-tasolla. Ulkoministeriö selvittää paraikaa taideteosten tilannetta Euroopan komission kanssa, kertoo ulkoministeriön vientivalvontayksikön päällikkö Teemu Sepponen.

Sepponen vahvistaa myös, että ulkoministeriön itä-osaston osastopäällikkö Marja Liivala on tavannut Venäjän suurlähettilään ja keskustellut takavarikossa olevista taide-esineistä hänen kanssaan.

Lähtökohta on se, että tavarat pysyvät Tullin hallussa niin pitkään kuin pakotteet ovat voimassa.

Tullin mukaan Venäjälle matkalla olleet taide-esineet paljastuivat Tullin normaalin valvontatyön kautta.

Kyse ei kuitenkaan ollut niin sanotusti tuurista, vaan Tulli on Rakshitin mukaan tehostanut valvontaansa Venäjän pakotevalvonnan aikana. Myös rajaliikenteen väheneminen on osaltaan auttanut valvonnan tehostamisessa.

"Kyseessä ei ole tekomuodoltaan perinteinen salakuljetus, jossa lasti olisi pyritty piilottamaan. Vaan ne ovat olleet lastitilassa avoimesti, mikä helpottaa havainnointia."

Suuri kysymys tällä hetkellä on, miksi taide-esineitä on päätetty siirtää juuri tällä hetkellä?

”Kyllä mekin olemme pohtineet tätä, mutta ei omiin korviini ei ole ainakaan tullut, että tähän liittyisi mitään erityistä. Oletamme että kyse on normaalista taidelainan palauttamisesta”, Rakshit kommentoi.

Tullilla ei ole tällä hetkellä varmaa tietoa siitä onko vastaavia kuljetuksia tulossa mahdollisesti lisääkin.

Oikaisu 6.4. 13.40: Korjattu hetki hetkeltä -seurannasta Sami Rakshitin nimen kirjoitusasu. Nimi oli kirjoitettu väärin muotoon Rakshin, kun oikea muoto on Rakshit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat