Rajavartiolaitos perustaa kyberyksikön torjumaan vihamielisiä hyökkäyksiä – Syynä ”yleinen turvallisuustilanne”

Suojelupoliisi on varoittanut Venäjän kyberiskuista.

Rajavartiolaitoksen tehtävänä on rajavalvonnan lisäksi muun muassa vastata rajatarkastuksista, suorittaa meripelastustehtäviä, torjua ympäristövahinkoja ja tutkia laittomaan maahantuloon liittyviä rikoksia.

7.4. 8:53

Rajavartiolaitos on perustamassa uudenlaista kyberyksikköä torjumaan vihamielisiä hyökkäyksiä.

Rajavartiolaitoksen tietohallintopäällikkö, eversti Jaakko Ritola kertoo, että tulevan kyberyksikön rooli on puolustuksellinen. Sen tehtävänä on estää ennalta, tunnistaa ja torjua mahdollisia kyberhyökkäyksiä Rajavartiolaitoksen operatiivisiin tieto- ja valvontajärjestelmiin.

Yksikkö ei tee itse kybertiedustelua verkossa eikä sen ole tarkoitus suorittaa vastahyökkäyksiä mahdollista vihamielistä toimijaa kohtaan.

Ritolan mukaan Suomen rajavalvontaan ja sen järjestelmiin ei ole kohdistunut tähän mennessä vakavia kyberhyökkäyksiä, mutta sellaisten tunnistamiseen ja torjuntaan on kuitenkin syytä varautua.

Hanke on Ritolan mukaan ollut mukana rajavartiolaitoksen pitkäaikaisissa suunnitelmissa. Syynä kyberyksikön perustamiseen juuri nyt on Ritolan mukaan ”yleinen turvallisuustilanne, joka tällä hetkellä vallitsee”.

”Vihamielinen toimija voi olla yksittäinen verkon käyttäjä, rikollista hyötyä tavoitteleva ryhmittymä tai jokin valtiollinen toiminta. Tavoitteina voi olla esimerkiksi henkilökohtainen kosto, haitanteko viranomaistoiminnalle, järjestelmiin tai tietoihin kohdistuva tiedustelu, tietojen hankinta eri tarkoituksiin, tietojen korruptointi, tietojen tuhoaminen, verkkojen ja järjestelmien käytettävyyden hidastaminen tai jopa pahimmassa tapauksissa tuhoaminen”, Ritola kertoo.

Rajavartiolaitoksen tieto- ja kyberturvallisuustyötä on tarkoitus vahvistaa laskennallisesti noin 25 henkilötyövuodella.

”Kyberyksikön perustaminen vie kokonaisuudessaan pari vuotta, mutta voimme liikkua tarvittaessa nopeamminkin. Suurin haaste on alan osaajien saaminen, sillä heitä hakee töihin näinä aikoina yksi jos toinenkin”, Ritola sanoo.

Suojelupoliisi varoitti viime viikolla, että Venäjä kohdistaa todennäköisesti Suomeen kyberiskuja ja informaatiovaikuttamista tulevina kuukausina.

Lue lisää: Supo: Venäjä kohdistaa todennäköisesti Suomea vastaan toimia tulevina kuukausina – odotettavissa kyberiskuja ja informaatio­vaikuttamista

Rajavartiolaitoksen kyberyksikön perustaminen sisältyy hallituksen tiistaina kehysriihessä hyväksymään lisärahoitukseen, jolla on tarkoitus vahvistaa kyberturvallisuutta eri hallinnonaloilla.

Määrärahalla käynnistetään myös muun muassa Hätäkeskuslaitoksessa hätäviestijärjestelmän uudistushanke, jonka tarkoituksena on parantaa järjestelmän kyberturvallisuutta ja toimintavarmuutta.

Poliisille osoitetaan lisäresursseja vakavien ja kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvien tietoverkkorikosten torjuntaan ja tutkintaan.

Rajavartiolaitos sai kehysriihessä rahoituksen myös kahden nykyisiä selvästi kehittyneempien valvontalentokoneiden hankintaan rajavalvontaa varten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat