Neljä venäläistä lento­konetta loukkasi Suomen ilmatilaa – ”Kyse on erilaisista matkustajakoneista”

Ilmatilaloukkaukset tapahtuivat Suomenlahdella Loviisan edustalla.

6.4. 15:14 | Päivitetty 6.4. 16:20

Neljä venäläistä matkustajakonetta poikkesi ilman lupaa Suomen ilmatilassa maaliskuussa, kertoo keskusrikospoliisi.

Ilmatilaloukkaukset tehtiin Suomenlahdella Loviisan edustalla.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Lauri Pajunoja keskusrikospoliisista ei tässä vaiheessa kommentoi ajankohtia tarkemmin.

”Kyse ei ole yhdestä kerrasta, jolloin neljä konetta olisi käynyt Suomen ilmatilassa, vaan nämä ovat tapahtuneet maaliskuun aikana.”

Kukin loukkaus kesti noin kaksi minuuttia.

Tyypillisesti ilmatilaloukkauksia on selvittänyt Rajavartiolaitos ja puolustusministeriö. Tällä kertaa tutkinta on kuitenkin keskusrikospoliisilla. Miksi näin?

”Tämä johtuu siitä, että kyse on EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden rikkomisesta. Niitä kun rikkoo, niin asiaa epäillään säännöstelyrikoksena. Sen tutkinta kuuluu poliisin tutkittaviin rikoksiin”, Pajunoja vastaa.

Pakotteet koskevat myös siviili-ilma-aluksia. Pajunoja ei kommentoi, kehen rikosepäilyt kohdistuvat. Kommenttia ei liikene myöskään siitä, millaisista matkustajakoneista on kyse.

”En pysty kommentoimaan, onko kyse sellaisesta reitistä, joka kulkee samaa päivittäin vai satunnaisemmasta. Kyse on erilaisista matkustajakoneista.”

Säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta, ja törkeästä säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita maksimissaan neljä vuotta vankeutta.

Keskusrikospoliisi tekee tutkinnassa yhteistyötä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat