”Tästä tulee tauti muiden joukossa” – Koronaepidemiassa ei ole näkynyt laantumisen merkkejä, mutta asiantuntijat toivovat, että kevään epidemia­huippu olisi jo saavutettu

”Todennäköisesti neljänsiin rokotuksiin tullaan menemään myöskin nuoremmissa ikäryhmissä, mutta ajoitus ja ajankohta täytyy määrittää tarkan seurantatiedon perusteella”, sanoi Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

7.4. 8:50 | Päivitetty 7.4. 14:36

Koronavirusepidemia ei vielä osoita laantumisen merkkejä Suomessa ja tilanne on asiantuntijoiden mukaan yhä haastava. Jätevedessä virusta on edelleen korkeita määriä ja sairaaloissa on runsaasti koronapotilaita.

Erikoissairaanhoidossa ja perusterveyden­huollossa hoidettavien potilaiden kokonaismäärä on pysytellyt korkealla tasolla vuodenvaihteesta.

”Ihan viime päivinä on käännytty hieman laskusuuntaan. Se onko lasku pysyvää, toivomme niin, mutta minkäänlaista varmuutta ei vielä ole”, sanoi osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja STM:n koronavirus­tilannekatsauksessa torstaina.

”Toivomme kovasti, että kevään epidemiahuippu olisi saavutettu, mutta tämä voi olla vain tilapäinen notkahdus ja epidemia jatkuu vielä viikkoja.”

Koronatauti todetaan osalla sairaanhoitoon joutuneista sivulöydöksenä.

Vaikka sairaaloissa onkin kuormitusta, ei vallallaan oleva koronaviruksen omikron-muunnos alavariantteineen aiheuta sairaalaan joutuneille niin nopeaa voinnin romahtamista ja vaikeita keuhkomuutoksia kuin aikaisemmat muunnokset.

Kuitenkin myös omikronmuunnos voi aiheuttaa vakavaa taudinkuvaa, Puumalainen huomautti.

Valtaosalla niistä ihmisistä, joiden koronatartunta on vaatinut sairaalahoitoa, ei ole ollut rokotussuojaa tai suoja on ollut osittainen, selviää THL:n tilastoista. Näin on ollut läpi epidemian.

Koronavirusta on liikkeellä runsaasti ympäri Suomea. Koska ohjeistus terveydenhuollon tekemään pcr-testiin hakeutumisesta koskee vain osaa väestöstä, on tartuntojen todellista määrää mahdoton sanoa.

HS kertoi huhtikuun alussa hämeenlinnalaisesta Sami Keinäsestä, jonka perheessä sairastettiin koronatauti kahdesti noin kahden kuukauden sisään.

Lue lisää: ”Odotin, että tämä meiltä olisi ainakin joksikin aikaa hoidettu”, Sami Keinänen uskoi koko perheen sairastuessa koronaan tammikuussa – uusi tautikierros voi olla edessä pian monilla muillakin suomalaisilla

Asiantuntijoiden mukaan omikronmuunnoksen alavariantti BA2 voi kiihdyttää epidemiaa Suomessa. Pitääkö siitä olla huolissaan?

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi tiedotustilaisuudessa, että suurin osa ihmisistä tulee sairastamaan koronataudin monta kertaa elämänsä aikana.

”Mutta meidän immuunijärjestelmämme on oppiva. Se oppii vähitellen tunnistamaan eri osia viruksesta ja se antaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan”, Salminen sanoi.

Ei ole yllättävää tai odottamatonta, että tartunnan voi saada useamman kerran. Salminen myös huomautti, ettei ole niin oleellista, mikä muunnos taudin aiheuttaa.

”Tästä tulee tauti muiden joukossa. Tauti, joka on pääosin lievä, paitsi pienelle joukolle vakava.”

”Todennäköisesti neljänsiin rokotuksiin tullaan menemään myöskin nuoremmissa ikäryhmissä.”

Neljänsien koronarokoteannosten kierros on alkanut Suomessa hyvin. THL suosittelee neljättä annosta 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville vanhuksille.

Keskiviikkona Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) ja Euroopan lääkevirasto (Ema) antoivat suosituksensa neljänsistä annoksista. Ne eivät suosittele neljättä annosta ainakaan tässä vaiheessa alle 80-vuotiaille.

Viranomaiset seuraavat kuitenkin tarkasti, kohoaako 60–79-vuotiaiden riski sairastua vakavasti. Jos riski kasvaa, voidaan rokotusta tälle ikäryhmälle suositella, ECDC ja Ema luonnehtivat.

”Todennäköisesti neljänsiin rokotuksiin tullaan menemään myöskin nuoremmissa ikäryhmissä, mutta ajoitus ja ajankohta täytyy määrittää tarkan seurantatiedon perusteella”, Puumalainen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat