Tulli on aloittanut esi­selvityksiä tuotteista, joita voi käyttää sotilas­­tarkoituksiin

Tullin esitutkinnassa on tällä hetkellä kaksi tapausta, joita tutkitaan eriasteisina säännöstelyrikoksina.

Erilaiset elektroniset komponentit kuuluvat Venäjä-pakotteiden listoille. Kuvassa Tullin takavarikoima, pakotteiden piiriin kuuluva laite.

7.4. 8:00

Suomen Tulli on aloittanut noin kaksikymmentä esiselvitystä EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle asettamien pakotteiden alaisista kuljetuksista.

Tullin tiedotteen mukaan esitutkintaan on edennyt tähän mennessä kaksi tapausta.

Erityisesti esiselvityksiä on aloitettu niin kutsutuista kaksikäyttö­tuotteista, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilas­tarkoituksiin. Kaksikäyttö­tuotteita ovat esimerkiksi monet sähkö- ja elektroniikka­tuotteet, kuten tietokoneiden osat.

Puolustustarvikkeet ja erilaiset elektroniset komponentit kuuluvat pakotelistoille, Tullin tiedotteessa todetaan.

”Olemme todenneet 10 tapauksen osalta, ettei esitutkintaa ole syytä aloittaa. Näissä tapauksissa pakotteiden alaisten tuotteiden kuljetus on lähtenyt ennen pakotteiden asettamista”, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.

”Sisällöllisesti näissä kuljetuksissa on kuitenkin ollut tuotteita, jotka kuuluvat pakotevalvonnan piiriin, mutta tilausajankohdasta johtuen tekoja ei voida pitää tahallisina.”

Tullin esitutkinnassa on tällä hetkellä kaksi tapausta, joita tutkitaan eriasteisina säännöstelyrikoksina. Toinen niistä on aiemmin julki tullut Vaalimaan taidetakavarikko ja toinen koskee kaksikäyttö­tuotteita.

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoi keskiviikkona, että takavarikot koskivat taide-esineitä, joita oltiin kuljettamassa Italiasta ja Japanista Venäjälle. Tulli on aloittanut asiasta esitutkinnan rikos­nimikkeellä epäilty törkeä säännöstely­rikos.

Tulli on tutkinut pakotteisiin liittyviä säännöstelyrikoksia aiemmin muun muassa Krimin ja Syyrian pakotteiden osalta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat