Venäjä kutsui Suomen suur­lähettilään puhutteluun taide-esineiden taka­varikon takia – Haavisto: Teokset kuuluvat museoihin

Taide-esineet takavarikoitiin viikonloppuna Vaalimaalla, koska niiden nähdään kuuluvan EU:n asettamien pakotteiden piiriin.

Tullin Vaalimaalla takavarikoimaa kuormaa 6. huhtikuuta.

6.4. 23:40 | Päivitetty 7.4. 16:07

Venäjä odottaa Suomen palauttavan pikaisesti taide-esinekuljetukset, jotka Tulli pysäytti ja takavarikoi viikonloppuna, kertoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova keskiviikkona. Tiedottajan kommenteista kertoi muun muassa venäläinen uutistoimisto Tass.

Iltapäivällä uutistoimisto Reuters kertoi, että Venäjä on kutsunut Suomen suurlähettilään puhutteluun taiteen takavarikoinnin vuoksi.

Zaharova kuvailee taide-esineiden takavarikkoa "täysin laittomaksi".

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi takavarikkoja torstaina iltapäivällä Naton ulkoministerikokouksen jälkeen. Haavisto ei avannut tarkemmin sitä, mistä Moskovan-suurlähettiläs oli Venäjän ulkoministeriön kanssa keskustellut.

Haaviston mukaan Venäjällä on selvästi huoli siitä, että taideteokset eivät pääse takaisin museoihin.

"Ne ovat osa Venäjän kulttuuriperintöä ja kuuluvat museoihin. Sinne ne myös pitäisi pystyä palauttamaan", Haavisto kommentoi.

Myös Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on vaatinut takavarikoitujen teosten palauttamista takaisin Venäjälle ja vaatii Suomea maksamaan korvauksia takavarikosta.

”He, jotka tekivät tämän Suomessa, eivät muista historiaansa hyvin”, puhemies sanoi duuman tiedotteessa.

Puhemiehen kommenteista kertoi muun muassa yhdysvaltalaismedia Bloomberg. Suomessa asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Tulli pysäytti viikonloppuna Vaalimaan rajanylityspaikalla kuljetuksia, jotka sisälsivät kymmenien miljoonien edestä taide-esineitä. Ulkoministeriön mukaan kyseiset taide-esineet luokitellaan sellaisiksi ylellisyysesineiksi, jotka kuuluvat EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden piiriin.

Lue lisää: Tulli takavarikoi 42 miljoonan euron arvosta venäläis­museoiden omistamaa taidetta Vaalimaalla – Joukossa myös ”mittaamattoman arvokkaita teoksia”

Asiaa tutkitaan törkeänä säännöstelyrikoksena. Epäiltynä on tällä hetkellä noin kymmenen henkilöä siksi, että he olivat osallisina kuljetuksiin.

Tulli kertoi esineiden pysyvän sen hallussa niin kauan kuin niitä on tarpeen pitää epäillyn rikoksen selvittämisen kannalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat