Hoitajalakko aiheutti ryntäyksen yksityiseen syöpäsairaalaan – yksityisten sairausvakuutusten buumi alkoi kuitenkin jo vuosia aiemmin

Taustalla voivat olla esimerkiksi epäselvä terveydenhoitotilanne ja pitkään jatkunut sote-uudistus.

Monet suomalaiset ottavat yksityisen sairausvakuutuksen, koska sen avulla on helpompi itse päättää, milloin menee hoitoon.

10.4. 16:05

Suomalaiset ottavat yksityisiä sairausvakuutuksia yhä useammin, selviää Finanssiala ry:n tuoreista tilastoista. Nykyisin noin joka neljännellä suomalaisella on sairauskuluvakuutus, kertoo Finanssialan johtava asiantuntija Päivi Luna.

Yleensä epäselvä terveydenhoitotilanne tai muuten epävarmat ajat ovat lisänneet ihmisten halukkuutta ottaa vakuutus. Tästä yksi esimerkki on pitkään jatkunut sote-uudistus.

”Niin kauan kuin on epäselvää, että mitä julkinen terveydenhuolto tarjoaa, miten ja mistä, niin niin kauan ihmiset varautuvat itse.”

Luna arvelee myös koronapandemian lisänneen vakuutuksenottajien määrää.

Yksityisen Docrates-syöpäsairaalan asiakkaista ainakin 25 prosentilla on jonkinlainen sairausvakuutus.

”Heillä, jotka maksavat itse, on ehkä vakuutuksia, jotka korvaavat, mutta suoraveloituksen [vakuutusyhtiöiltä] teemme joka neljännen potilaan kohdalla”, sanoo sairaalan toimitusjohtaja, Lääkäripalveluyritykset ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Tolonen.

Kysyntä yksityisessä sairaalassa annettavaan hoitoon on Tolosen mukaan kasvanut.

”Kun viime viikolla tuli tieto siitä, että hoitajalakko perjantaina alkaa, meillä lisääntyivät erittäin huolestuneiden potilaiden yhteydenotot merkittävästi.”

Yhteyttä ovat ottaneet muun muassa sellaiset potilaat, joiden hoitoja ei vielä ole ehditty aloittaa tai joiden hoidot ovat keskeytyneet.

Vakuutuksilta halutaan usein täydentävää turvaa, ja tavallisesti monet ottavat vakuutuksia ajanhallinnallisista syistä, kertoo Luna.

”Yksi keskeisin syy on ollut se, että voi päästä nopeasti hoitoon ja vaikuttaa siihen, milloin menee. Tällöin yksityisen sektorin käyttö on helpompaa, kun voi valita ajan ja ehkä lääkärinkin suoraan.”

Finanssialan tutkimuksen mukaan korkeasti koulutetut ottavat vakuutuksia muita useammin. Myös talouden varallisuudella on vaikutusta vakuutuksen hankintaan. Yli 70 000 euroa vuodessa tienaavista talouksista 39 prosentilla oli sairausvakuutuksia vuonna 2020. Vastaavasti alle 30 000 euroa tienaavilla kotitalouksilla vain 18 prosentilla oli vakuutuksia.

Aikuisten ottamien sairausvakuutusten määrä on Lunan mukaan hieman nousussa. Hän arvelee, että monet työterveyden asiakkaat ovat halunneet varautua mahdollisiin työttömyysjaksoihin.

Myös yksinhuoltajat korostuvat Finanssialan kyselytutkimuksissa. Monet yksinhuoltajat ottavat sairausvakuutuksia lapsilleen, kertoo Luna.

”Sillä hallitaan siinä tapauksessa sairaus-, talous- ja aikariskiä. Vakuutuksella pystyy hallitsemaan aikaa paremmin silloin, kun ei ole kahta aikuista.”

Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan (FINE) vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen ei ota kantaa siihen, onko sairausvakuutuksen ottaminen tarpeellista.

”Jokaisen täytyy itse miettiä oma tarve – että miksi haluaa ottaa sairauskuluvakuutuksen. Vakuuttamisen tarpeet ovat yksilöllisiä.”

Yleensä vakuutukset kattavat uusien sairauksien tutkimuksista aiheutuvia hoito- ja lääkekustannuksia, mutta yhtiöiden tarjoamat tuotteet voivat olla erilaisia. Siksi ennen hoidon aloitusta on syytä selvittää, korvaako oma vakuutus esimerkiksi vakavan sairauden kalliit hoitokustannukset, sanoo Ylönen.

Lue lisää: Suojelutyötä kirurgisella vuodeosastolla tekevä hoitaja kuvailee ensimmäisiä lakkoöitä: ”Tilanne oli jopa yhtä hoitajaa parempi kuin normaalisti”

Lue lisää: Valvira: Lakko vaarantaa vakavasti potilas­turvallisuutta

Lue lisää: Eräänä aamuna päiväkodinjohtaja Antero Kilpinen heräsi ja päätti irtisanoutua: ”Päätin, etten sairastuta itseäni enempää”

Lue lisää: Tällainen olisi laki, jolla lakossa olevat ja lakon ulkopuoliset hoitajat voitaisiin pakottaa töihin

Lue lisää: Sdp:n ja vasemmisto­liiton eduskunta­ryhmät suhtautuvat kriittisesti hoitajien velvoittamiseen töihin lailla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat