Vaarallinen ilmiö yleistyy Suomessa: Tavallisia karkkeja muistuttavat kannabis­karkit aiheuttavat lapsille ja nuorille ison myrkytysriskin

Tulli on takavarikoinut kannabiskarkkeja vuosittain joitakin kappaleita.

Tullilaboratorion tutkimuksissa ollut kannabiskarkki.

11.4. 11:06 | Päivitetty 11.4. 11:39

Karkit näyttävät erehdyttävästi täysin tavallisilta makeisilta, mutta todellisuudessa karkit on tarkoitettu pistämään pään sekaisin.

Tulli on takavarikoinut joitakin lähetyksiä, jotka ovat sisältäneet niin sanottuja kannabiskarkkeja. Lähetyksiä on alkanut ilmestyä viimeisen vuoden tai puolentoista vuoden aikana, arvioi Tullin rikostutkinnan päällikkö Hannu Sinkkonen.

Tullin laboratoriossa on tutkittu muun muassa suklaata, tikkareita ja karkkeja.

Sinkkosen mukaan karkit ovat yleensä verkkokauppaostoja. Tilaukset sisältävät tyypillisesti muutamia kappaleita, harvemmin tilataan isoa satsia kerrallaan.

”Jos synteettistä kannabista tehdään karkeiksi, niin siitä voi päätellä kenelle nämä on tarkoitettu. Nuorille henkilöille nämä ovat suunnattuja.”

Edellisen kerran karkkeja jäi Tullin haaviin muutamia viikkoja sitten, Sinkkonen arvioi.

”Näitä tulee koko ajan säännöllisen epäsäännöllisesti. Mutta eivät ne edelleenkään ole kovin yleisiä. ”

Ruotsin tulliviranomainen Tullverket varoitti viime syksyllä vaarallisista karkin näköisistä kannabiskarkeista. Tiedotteen mukaan takavarikoitujen kannabiskarkkien määrä oli viime vuonna kasvanut selvästi.

Karkkeihin liittyy ilmiselvä riski siitä, että ne päätyvät lasten suihin. Ruotsin tullin tiedotteessa mainitaan Lontoossa sattuneesta tapauksesta, jossa kouluikäisiä lapsia oli joutunut ensiapuun kannabiskarkkien vuoksi.

Sinkkosen tiedossa ei ole, että Suomessa olisi tapahtunut vastaavia myrkytyksiä. Tulli ei kuitenkaan välttämättä saisi tällaista tietoa, mikäli myrkytyksiä esiintyisikin.

Ruotsissa kannabiskarkeista oli viime vuonna löydetty uudenlaista synteettistä kannabista, joka voi olla käyttäjälleen hyvin vaarallinen. Riskinä on yliannostus ja mahdollinen kuolema.

Synteettinen kannabis jäljittelee varsinaisen kannabiksen vaikutuksia, mutta kyse on eri aineista. Synteettisten kannabinoidien haittavaikutukset ovat yleensä huomattavasti voimakkaampia kuin perinteisillä kannabistuotteilla.

Kuvakaappaus Ruotsin Tulliviranomaisen nettisivulta. Kuvassa Tullverketin takavarikoimia kannabiskarkkeja.

Suomen Tullin tutkimista karkeista on löydetty kannabidiolia (CBD) ja osasta tetrahydrokannabinolia (THC). CBD on Suomessa on luokiteltu lääkeaineeksi. THC:tä käytetään yleensä päihteenä esimerkiksi polttamalla kannabista.

Tullin mukaan erilaisia synteettisiä kannabinoideja tunnetaan useita satoja ja vaikutukset voivat olla hyvin erilaisia aineesta, määrästä ja käyttötavasta riippuen.

Tulli ei tutki näytteistä aineiden pitoisuuksia. Tutkimuksissa on kuitenkin nähty, että karkkien pitoisuudet ovat pääsääntöisesti olleet pieniä.

Oikaisu 11.4.2022 kello 11:35 korjattu jutusta lause, jossa virheellisesti väitettiin THC:n ja CBD:n olevan synteettisiä kannabioideja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat