Valtion verkkosivut joutuivat verkkohyökkäyksen kohteeksi –Ulkoministeriö tekee asiasta rikosilmoituksen

Valtioneuvoston mukaan palvelunestohyökkäys on tältä erää ohi.

Nettiselain ei tällä hetkellä päästä puolustusministeriön sivuille pyrkijää perille.

8.4. 12:29 | Päivitetty 8.4. 20:18

Ulkoministeriön, puolustusministeriön ja valtioneuvoston verkkosivut joutuivat perjantaina iltapäivällä palvelunestohyökkäysten kohteiksi.

Ulkoministeriön sivujen toiminnassa oli häiriöitä, eikä puolustusministeriön sivustolle päässyt lainkaan. Ulkoministeriön sivustolla tilanne normalisoitui ensimmäisenä, noin kello 13.

Valtioneuvosto tiedotti noin kello 15, että hyökkäys oli päättynyt.

”Palvelunestohyökkäys on tältä erää ohi. Suurin osa sivustoista toimi suojausten vuoksi normaalisti myös hyökkäyksen aikana”, valtioneuvosto kertoi Twitterissä.

Ainakin ulkoministeriö tekee palvelunestohyökkäyksestä rikosilmoituksen, kertoo tietoturvapäällikkö Matti Parviainen ministeriöstä HS:lle.

Myös

Suomen ulkoministeriöön kohdistetaan tällaisia hyökkäyksiä harvoin, mutta maailmalla ne ovat varsin tyypillisiä, kertoi ulkoministeriön Parviainen aiemmin perjantaina.

Palvelunestohyökkäyksessä tietylle verkkosivustolle tyypillisesti ohjataan yhtäaikaisesti niin paljon liikennettä, että sivu ei enää toimi. Sillä ei pystytä yleensä aiheuttamaan pysyvää haittaa, vaan kyse on nimenomaan hetkellisestä häiriöstä.

”Palvelunestohyökkäys on sinällään aika helppo toteuttaa ja sitä voidaan toteuttaa hyvin eri intresseistä lähtien, mutta sillä ei pystytä tavoittelemaan mitään rahallista hyötyä”, Parviainen sanoo.

Parviainen ei ota kantaa siihen, mikä taho hyökkäyksen takana oli.

Suojelupoliisi varoitti viime viikolla, että Venäjä kohdistaa todennäköisesti Suomeen kyberiskuja ja informaatiovaikuttamista tulevina kuukausina.

Lue lisää: Supo: Venäjä kohdistaa todennäköisesti Suomea vastaan toimia tulevina kuukausina – odotettavissa kyberiskuja ja informaatio­vaikuttamista

Hyökkäys tehtiin juuri Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin eduskuntapuheen alla. Zelenskyi on Venäjän helmikuisen hyökkäyksen jälkeen puhunut useiden maiden parlamenteille.

”Ulkoministeriö tietysti edustaa Suomen valtiota ulkomailla ja on potentiaalinen kohde, jos haluttaisin esimerkiksi iskeä valtionhallinnon toimintaan”, Parviainen sanoo.

Ulkoministeriön mukaan vaikuttaa siltä, että teknisesti kyseessä on kaksi erillistä hyökkäystä. Ministeriöiden sivustoilla on eri palveluntuottajat.

”Vaikuttaa selvältä, että joku yhteys on”, sanoo kuitenkin viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri puolustusministeriöstä.

Puolustusministeriö esti itse liikenteen sivuillensa, kun haitallinen liikenne havaittiin.

Hänen mukaansa perjantai-iltapäivän aikana saadaan toivottavasti lisätietoa siitä, miten ja miksi hyökkäys on tehty. Myöskään Vakkuri ei arvioi hyökkäyksen lähdettä.

”Tämä on ollut monen tapahtuman päivä. Aamu alkoi ilmatilaloukkauksella ja on tapahtumia ollut jokaiselle tunnille”, sanoo Vakkuri.

Puolustusministeriö tiedotti aiemmin päivällä, että venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla perjantaina.

Lue lisää: Venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilma­tilaa Porvoon edustalla perjantaina

HS:n tietojen mukaan liikenne ministeriön sivuilla lisääntyy usein yllättäen ilmatilaloukkauksia koskevan tiedottamisen ohessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat