Suomen Tullin taka­varikoimat taide-esineet on palautettu Venäjälle

Suomen Tulli vahvisti, että viime viikonloppuna takavarikoidut esineet jatkoivat matkaansa Venäjälle lauantaina noin kello 15.

Tullin takavarikoimia kuormia Vaalimaalla 6. huhtikuuta.

9.4. 17:35 | Päivitetty 9.4. 18:11

Tullin viime viikonloppuna pysäyttämät taidekuljetukset ovat poistuneet Suomen puolelta lauantaina iltapäivällä noin kello 15. Tulli kertoo asiasta julkaisemassaan tiedotteessa.

Asiasta kertoi myös uutistoimisto AFP, jonka mukaan Venäjän kulttuuriministeriö vahvisti, että taide-esineet on jo palautettu Venäjälle.

Tulli pysäytti kolme taidetta sisältänyttä kuorma-autokuljetusta viikko sitten Vaalimaalla. Kuljetusten sisältämät tavarat takavarikoitiin EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden alaisina.

Esineiden joukossa oli maalauksia, patsaita ja erilaisia antiikkiesineitä. Takavarikoitujen esineiden vakuutusarvo on Tullin mukaan yhteensä 42 miljoonaa euroa.

Ulkoministeriö myönsi taidekuljetuksille poikkeusluvan EU:n taide-esineitä koskeneen pakoteasetuksen muutoksen jälkeen.

Tulli kertoi tiedotteessaan, ettei taide-esineitä enää tarvita esitutkinnassa todisteena. Tullilla on käynnissä tapauksen esitutkinta, mutta esineiden luovuttamiselle pois maasta ei ollut enää esteitä sen jälkeen, kun ministeriö oli myöntänyt kuljetuksille poikkeusluvan.

Tulli kertoo tiedotteessaan, että tapauksen esitutkintaa jatketaan, sillä pysäyttämishetkellä voimassa olleen EU:n pakoteasetuksen mukaan Tullin oli pysäytettävä kiellon piiriin kuuluvat tavarat ja suoritettava tarvittaessa esitutkinta. Esitutkinta jatkuu muun muassa kansainvälisellä viranomaistyöllä.

Taide-esineitä on käsitelty jokaisessa vaiheessa tarkasti museoalan ammattilaisten ohjeiden mukaisesti, Tullista kerrotaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat