Säässä on alku­viikosta käänne keväisempään, lämpöä voi olla luvassa yli kymmenenkin asteen – Pääsiäis­viikon­lopuksi kuitenkin kylmenee taas

Aurinko näyttäytyy viikon puolivälissä koko maassa. Sen jälkeen kevät ottaa uudelleen takapakkia.

Koira aamulenkillään lumisessa ympäristössä Espoossa palmusunnuntaina 10. huhtikuuta.

10.4. 21:54 | Päivitetty 11.4. 8:13

Koko maahan on alkavalla viikolla luvassa käänne keväisempään suuntaan. Vuodenaikaan nähden viileä sää hellittää hetkeksi, ja viikon keskivaiheille mennessä koko maassa on melko aurinkoista ja poutaista.

Lämpötilakin kohoaa osassa maata kymmenen asteen vaiheille ensimmäistä kertaa huhtikuun aikana.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että maanantaina maan eteläosaan on luvassa poutaa ja aurinkoa. Maan keskiosaan jää pilvisiä alueita ja heikkoja sateita aamun yhtenäisempien räntä- ja lumisateiden jäljiltä.

Tiistaina maan keskiosa poutaantuu ja selkenee.

”Silloin maan etelä- ja keskiosa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu liittyvät mukaan selkeään alueeseen, ja lämpötilat kohoavat viiden ja kymmenen asteen välille myös niillä alueilla, varmaan jossakin päästään kymmenen asteen yläpuolellekin”, Tuovinen kertoo.

Sateet väistyvät tiistaiaamuna myös Lapista, mutta pohjoisen taivaalle jää kosteutta ja hajanaisia pilviä. Lapissa jäädään tiistaina lämpötiloissa viiden asteen tuntumaan tai alle.

”Keskiviikko on Lapissakin hetkellisesti vähän aurinkoisempi. Silloin on aurinkoista oikeastaan koko maassa”, sanoo Tuovinen.

Pakkasöitä on joka tapauksessa luvassa myös selkeille alueille. Ilma on kuivaa, ja aurinko lämmittää päivisin etenkin Etelä-Suomessa, mutta yölämpötilat laskevat etelässäkin alle viiden asteen.

Keväinen sää on kuitenkin suomalaisten ilona vain tovin, sillä säässä tapahtuu torstain aikana uusi muutos kylmempään ja pilvisempään suuntaan.

”Keskiviikkona päivällä Norjan ja Ruotsin päällä on pitkähkö sadealue, ja kaksi eri matalapaineen osakeskusta pyöräyttävät itsensä tänne Suomen päälle sateineen, joita tulee torstaina. Torstaipäivä on epävakainen koko maassa. Maan länsi- ja pohjoisosaan sateet tulevat jo varhain aamulla.”

Märkää lunta sataa torstaina koko maassa. Päivän kuluessa sateet muuttuvat vetisemmäksi maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisessa sateet tulevat päivällä pääasiassa lumena.

Sadealue väistyy torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana. Virtaus kääntyy kuitenkin puhaltamaan Jäämereltä.

Vaikka aurinko yrittää lämmittää, lämpöasteita on pilvilautan alla vain kaksi tai kolme.

”Kun mukaan laskee pohjoistuulen, joka on puuskittain 10–15 metriä sekunnissa, perjantaina voi tuntua siltä kuin oltaisiin aavistuksen verran pakkasen puolella.”

Pääsiäispyhiksi on siis luvassa viileää ja pilvistä, vaikka aamut voivat olla selkeitä.

”Pilvien alta virtaa kylmää ilmaa, eikä aurinko pääse lämmittämään. Se on oikeastaan koko sydänpääsiäisen tilanne”, sanoo Tuovinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat