HS:n korona­­katsaus: Teho­hoito­potilaiden määrä merkittävässä laskussa

HS:n kerran viikossa julkaistava koronakatsaus kertoo rokotus-, sairaalahoito- ja tartunta­tilanteen kehittymisestä viime viikkoina.

11.4. 11:52 | Päivitetty 11.4. 12:58

Tehohoidossa koronataudin takia olevia potilaita on merkittävästi vähemmän kuin viikko sitten.

Maanantaina tehohoidossa oli 30 koronapositiivista potilasta, joista 27 oli hoidossa koronataudin vuoksi, tehohoidon ylilääkäri Stepani Bendel kansallisesta tehohoitoa koordinoivasta toimistosta kertoo.

Eniten tehohoidettavia potilaita, yhdeksän, oli Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sairaaloissa.

Viikko sitten koko maassa tehohoidettavia potilaita 45, joista koronataudin vuoksi hoidossa oli 38.

Sairaalahoidossa on Suomessa maanantaina 966 koronadiagnosoitua potilasta. Viikko sitten potilaita oli 919. Tilastoissa sairaanhoidossa oli eniten potilaita maaliskuun lopussa, minkä jälkeen hoitoluvut ovat olleet lievässä laskussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoissa tehohoidossa oli maanantaina 31 potilasta. THL:n ja tehohoidon koordinoivan toimiston luvut voivat poiketa hieman toisistaan tilastointierojen takia.

Sairaala- ja tehohoito­luvuissa ovat mukana myös ne potilaat, joiden sairaalaan joutumisen pääsyy on jokin muu kuin koronatauti.

THL päivittää sairaalalukuja kolme kertaa viikossa. Sen sijaan tartunnoista, kuolemista ja testausmääristä tulee tietoa enää kerran viikossa, torstaisin.

Pääsiäisen jälkeen HS:n koronakatsaus ilmestyy jatkossa kerran viikossa torstaina.

Rokottamistiedot päivittyvät kerran viikossa keskiviikkona. Viime keskiviikon tietojen mukaan kolmansia rokotusannoksia on annettu nyt noin 58,6 prosentille 12 vuotta täyttäneistä. Se on 0,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin viikko sitten.

Koronatartuntojen osalta saatavissa ei ole tuoreita lukuja. Viimeisin tilastoissa päivitetty päivä oli viime viikon keskiviikko, jolloin tartuntoja oli yli 3 766. Seuraavan kerran tartuntatilasto päivittyy torstaina.

Tartunta- ja ilmaantuvuusluvuissa on mukana vain virallisilla testeillä todetut tartunnat, joten todellinen ilmaantuvuus on suurempi. Suurta osaa perusterveistä oirehtivista tai positiivisen kotitestituloksen saaneista ei enää testata virallisella testillä.

Ilmaantuvuusluku oli viime viikon lopussa oli noin 1 400. Edellinen raportoitu ilmaantuvuus­luku oli 1607. Raportointiviiveiden takia luvuista ei kuitenkaan voi tehdä kovin pitkälle meneviä tulkintoja.

Jätevesissä koronaviruksen määrä on pysytellyt tasaisen korkeana viime viikkoina eikä laskusuunnasta näy merkkejä.

Nykytilanteessa, jossa monia oirehtivia ei testata, THL:n viikoittainen jätevesiseuranta antaa vahvistettuja tartuntoja laajempaa tietoa viruksen esiintyvyydestä.

Jätevesiseuranta ei silti anna kovin tarkkaa kuvaa uusien tartuntojen määrästä, sillä myös koronataudista parantunut voi erittää virusta pitkään.

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä Suomessa on ollut nousussa. Koko pandemian aikana suomalaisia on kuollut koronaviruksen takia 3 334. Kolmessa kuukaudessa tänä vuonna on kuollut enemmän ihmisiä kuin viime vuonna yhteensä. Tilastossa koronavirukseen liittyviksi kuolemiksi määritellään kaikki kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän kuluessa positiivisesta testituloksesta kuolinsyystä riippumatta.

Kahden viime viikon aikana THL:n tietoon tuli 349 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kun edeltävien kahden viikon aikana tietoon tuli 332 kuolemaa.

Tilastot päivittyvät torstaisin kerran viikossa.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on koko maaliskuun jälleen kasvanut Britanniassa. Myös Ranskassa sairaalakuormitus on kääntynyt nousuun.

Tehohoidettavien määrässä vastaavaa kasvua ei kummassakaan maassa ole havaittavissa. Potilaiden määrä tehohoidossa on pysynyt tasaisena.

Tehohoitoa koskevat tiedot saa esille grafiikan alapuolella olevaa tehohoidossa-nappia klikkaamalla.

Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia eri maiden välillä, sillä hoitokriteerit vaihtelevat maittain. Sama koskee tartuntalukuja erilaisten testauskriteerien takia. Kehityksen suunnan luvut näyttävät kuitenkin hyvin.

TÄMÄ HS:N koronakatsaus ilmestyy kerran viikossa. Jos haluat seurata lukuja tarkemmin, HS:n päivittäin päivittyvät koronagrafiikat löytyvät tästä korona­tilannejutusta.

oikaisu 11.4 kello 12.50: Jutussa luki virheellisesti, että eniten tehohoitopotilaita, yhdeksän, olisi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä. Oikea alue on Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat