Migri tekee tarkastus­käynnin vastaanotto­keskukseen Jyväskylässä, asunnoista raportoitu puutteita

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Tero Hintsa kertoo, että vastaanottokeskuksessa ei heidän tietojensa mukaan ole homeongelmaa.

11.4. 17:18

Maahanmuuttovirasto tekee varmuuden vuoksi tarkastuskäynnin Jyväskylän Salmirannan vastaanottokeskukseen, sillä keskuksen oloista on tullut palautetta virastolle.

Virasto kertoo asiasta viestipalvelu Twitterissä.

Iltalehti uutisoi sunnuntaina, että keskuksessa ei ole saatu järjestettyä kaikille majoittujille sänkyä. Lehden haastattelema ukrainalaisperhettä auttanut suomalainen kertoi, että perhe oltaisiin majoitettu asuntoon, jonka seinät olivat mustana homeesta. Tyhjän, kylmän ja vetoisen huoneen lattialle oli nukkumista varten tarjolla patjat.

Vastaanottokeskusta ylläpitää SPR:n Länsi-Suomen piiri.

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Tero Hintsa kertoo, että vastaanottokeskuksessa ei heidän tietojensa mukaan ole homeongelmaa.

”Lämpötiloja on pyritty säätämään mahdollisimman tasaiseksi. Koska kiinteistöt olivat pois käytöstä useamman kuukauden, kestää että lämpö tasaantuu”, hän sanoo.

Asukkaat on majoitettu patjoille, koska sänkyjä ei viivästyneen toimituksen takia vielä ole. Toimituksen on määrä saapua tiistaina.

”1 200 sänkyä on tilattu, siitä pitäisi riittää kaikille.”

Laitosmallinen Salmirannan vastaanottokeskus on perustettu syksyllä 2015. Se oli toiminnassa vuoden 2021 loppuun asti.

”Tällä hetkellä suositaan hajasijoitusmallia, joka pohjautuu vuokra-asuntoihin. Jyväskylässä siirryttiin siihen. Alkuvuonna 30 asunnossa paikkoja oli yhteensä 150 ”, Hintsa sanoo.

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla Jyväskylän paikkojen määrä nostettiin Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta 300 paikkaan. Kun Ukrainasta Venäjän hyökkäystä pakenevien määrä kasvoi, määrä nostettiin maaliskuun puolivälissä 500:aan. Tuolloin asuntojen määrä oli jo 140.

Saapujia on kuitenkin myös Jyväskylässä niin paljon, että maaliskuun loppupuolella Maahanmuuttovirasto antoi toimeksiannon avata Salmirannan vastaanottokeskus. Siellä on paikat 150:lle.

”Se täyttyi melkein heti”, Hintsa sanoo.

Keskuksen asunnot ovat vanhoja rivitaloja. Kyseessä on vanha koulutuskeskus. Rakennuksessa on tehty sekä SPR:n että maahanmuuttoviraston tietojen mukaan kiinteistökatselmus ennen tämän vuoden käyttöönottoa. Ongelmia ei ilmennyt. Majoituksessa tällä hetkellä asuvat vaikuttavat tyytyväisiltä työntekijöiden käymien keskustelujen perusteella.

”Kuulemani mukaan tunnelma siellä on hyvin rauhallinen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat