Tara-karhu hyökkäsi Sulo Karjalaisen kimppuun tiistaina – legendaarinen karhumies kertoo, miten nopea oivallus pelasti hänet pedon kynsistä

Sulo Karjalaisen mukaan Tara oli aina ilkeäluontoinen karhu, joka tahtoi tehdä kiusaa niin omalle äidilleen kuin muillekin karhuille.

Sulo Karjalaisella on pitkä historia karhujen kasvattamisesta ja hoitamisesta. Kuvassa oleva Juuso-karhu on tiistaina Karjalaisen kimppuun hyökänneen Tara-karhun isä.

13.4. 13:54 | Päivitetty 13.4. 15:06

”Tara halusi vähän painia kanssani.”

Näin karhumies Sulo Karjalainen kuvailee tiistaina kokemiaan kauhun hetkiä, kun kuusivuotias uroskarhu Tara hyökkäsi Karjalaisen kimppuun Kuusamon suurpetokeskuksessa.

Kaikki alkoi, kun Tara sai revittyä häkkinsä aitaukseen aukon ja karkasi vapauteen. Mukaan pakomatkalle Tara sai vielä äitinsä Reetan, yli 20-vuotiaan emokarhun.

”Tara on aina ollut sellainen, että kaikennäköistä kommervenkkiä sattuu”, voipuneen mutta hyvinvoivan kuuloinen Karjalainen kertoo sairaalan vuoteelta.

”Luonteeltaan täysin erilainen kuin Reetta, joka on kiltti ja ystävällinen.”

Kuusamon suurpetokeskus on 1990-luvun alkupuolella perustettu orpokoti karhunpennuille, jotka olivat menettäneet emonsa ja olisivat muuten menehtyneet luonnossa. Karhujen lisäksi tarhassa asustelee kettuja, ilveksiä sekä koirasusia.

Sulo Karjalainen on suurpetokeskuksen toimitusjohtaja ja tunnettu karhumies.

Äidin ja pojan karkuretken paljastuttua Karjalaisen työkaveri hälytti kokeneen karhumiehen hätiin palauttamaan karkulaiskaksikon takaisin aitaukseen.

”Sain siitä maasta kuivan kepukan käteeni, kopistin Taran nokkaa ja sanoin että nyt lopetat homman.”

Aluksi Taran ja Reetan saattaminen takaisin häkkiin sujui Karjalaiselta kuin nuoralla tanssi. Sitten Karjalainen teki ratkaisevan virheen.

”Sanoin karhuille, että menkääpäs kotiin siitä. Ne lähtivätkin menemään kohti häkkiä, jolloin käänsin karhuille selkäni ja lähdin kävelemään pois päin”, Karjalainen kertoo.

”Silloin Tara palasi häkistä takaisin, otti ja nakkasi minut maahan rykäisemällä selkään.”

Karjalainen muistuttaa, että karhulle ei saa koskaan kääntää selkää.

”Niille pitää jutella ja tarpeen tullen takaperin kävellen perääntyä.”

Karjalaisen mieli ja keho eivät jäätyneet hengenvaarallisessa tilanteessa.

”Ei siinä hetkessä tullut mitään muuta ajateltua kuin että vastaan on ruvettava panemaan.”

Karhua vastaan ei kuitenkaan ihminen voi alkaa panemaan ihan miten tahansa, vaan suurpedon taltuttamiseen on aivan omat erikoisniksinsä.

”Sain siitä maasta kuivan kepukan käteeni, kopistin Taran nokkaa ja sanoin, että nyt lopetat homman”, Karjalainen sanoo.

”Siten sain lopulta Taran istumaan ja perääntymään.”

Karjalainen selvisi lopulta rautaisen ammattitaitonsa ja kokemuksensa kautta Taran yllätyshyökkäyksestä säikähdyksellä. Tapahtumat johtivat kuitenkin Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

”Tara oli aina ilkeäluontoinen ja tahtoi tehdä kiusaa äidilleen sekä toisille karhuille.”

”Hampaan puremia ja kynnen raapaisuja, niitä täällä nyt korjaillaan”, Karjalainen kertoo.

”Kunhan saadaan tulehdusarvot kohdalleen, niin pääsen palailemaan takaisin töihin.”

Karjalaisen päästyä pois uhkaavasta tilanteesta poliisi päätyi myöhemmin lopettamaan Taran. Taran äiti Reetta puolestaan saatiin huhuiltua takaisin häkkiin ja jatkamaan eloaan Kuusamon suurpetokeskuksessa.

Lue lisää: Poliisi lopetti Kuusamon suurpeto­keskuksessa paenneen karhun sen hyökättyä karhu­­mies Sulo Karjalaisen päälle

Pienestä pennusta asti Taraa kasvattanut Karjalainen ei tuntenut surua Taran kohtalon puolesta.

”Kun karhu on kerran näin hyökännyt ihmisen kimppuun, tekee se niin toistekin, eikä sitä kannata enää pitää.”

Karjalaisen mukaan myös Taran luonne on ollut alusta alkaen ongelmallinen.

”Tara oli aina ilkeäluontoinen ja tahtoi tehdä kiusaa äidilleen sekä toisille karhuille. Niin kuin meissä ihmisissä, myös karhuissa on eri luonteisia tyyppejä ja myös mielen häiriöitä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat