”Tuli olo, että näitä oikeasti sattuu ihan päivittäin” – Tessa Virta, 22, maksaa satasia siitä, ettei hänen tarvitsisi jonottaa kunnalliseen terveyskeskukseen

Yksityisiä sairauskuluvakuutuksia otetaan aiempaa enemmän. THL:n tutkimuspäällikön mukaan kalliin vakuutuksen ottaminen ei kuitenkaan aina palvele edes yksilöä saati sitten yhteiskuntaa.

Tessa Virta on yksityisessä terveydenhuollossa tyytyväinen siihen, että lääkäriin saa puhelinsovelluksella yhteyden vuorokauden ympäri.

25.4. 2:00 | Päivitetty 25.4. 9:12

22-vuotias Tessa Virta päätti ottaa yksityisen sairausvakuutuksen vuonna 2020. Tuolloin hän työskenteli opiskeluiden ohella hetken aikaa yksityisen terveysfirman asiakaspalvelussa.

”Siellä kuuli kahdeksan tuntia päivässä ihmisten tarinoita sairastumisista ja tapaturmista. Tuli vähän sellainen olo, että näitä oikeasti sattuu ihan päivittäin kaikenikäisille ja kaikenlaisissa tilanteissa.”

Noin neljäsosalla suomalaisista on nykyisin yksityinen sairausvakuutus, ja määrä on ollut kasvussa.

HS kysyi lukijoilta, ovatko he ottaneet yksityisiä sairausvakuutuksia. Kyselyyn vastasi lähes 300 ihmistä, joista 200 kertoi ottaneensa vakuutuksen. Moni vastaaja kertoi syyksi halun nopeuttaa hoitoon pääsyä. Vastauksissa korostui myös huoli julkisten terveyspalveluiden heikentymisestä.

Lue lisää: Hoitajalakko aiheutti ryntäyksen yksityiseen syöpäsairaalaan – yksityisten sairausvakuutusten buumi alkoi kuitenkin jo vuosia aiemmin

Virran päätöstä ottaa vakuutus vahvisti myös se, että hänen äidillään todettiin samoihin aikoihin rintasyöpä. Aggressiivinen syöpä löytyi, kun Virran äiti sai 50 vuotta täytettyään kutsun rintasyövän seulontaan. Syöpä hoidettiin julkisella puolella, ja äiti parani siitä.

”Sattui vain niin hyvä tuuri, että seulonta sattui olemaan silloin. Jos syöpä olisi löydetty puoli vuotta myöhemmin, niin ei tiedä, miten pahaksi se olisi päässyt.”

Silloin Virta ajatteli, ettei aina voi käydä hyvä tuuri ja joskus hoitoa voi joutua odottamaan pitkäänkin. Asiakaspalvelussa työskennellessään hän kuuli monia tarinoita, joissa ihmiset olivat hakeutuneet yksityiselle, koska julkiselta puolelta ei yksinkertaisesti saanut aikoja.

”Sen takia tuli sellainen olo, että haluaa varmuuden vakuutuksen kautta, koska hoito ei kuitenkaan ole halpaa lystiä yksityisellä puolella.”

Virta ei luota julkisen terveydenhuollon nopeuteen mutta laatuun kyllä. Tähän mennessä Virran ei ole tarvinnut turvautua vakuutukseensa, mutta hän aikoo mielenrauhansa vuoksi jatkaa siitä maksamista.

”Rahat voisi laittaa johonkin paljon turhempaankin”, sanoo Virta, joka maksaa vakuutuksestaan 260 euroa vuodessa.

Tessa Virran sairausvakuutukseen kuuluu tapaturman ja sairauden hoitokuluturva sekä tapaturmaisen haitan turva.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan (Fine) vakuutusasiantuntijan Marjo Ylösen mukaan yksityisten sairausvakuutusten hinnat vaihtelevat huomattavasti. Tästä syystä Finekään ei ole viimeisimmissä selvityksissään tarkastellut vakuutusten hintoja kuten aiempina vuosina.

Ylösen mukaan vakuutusmaksun hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa vakuutuksen laajuus, vakuutusyhtiöiden mahdollisesti myöntämät keskitysalennukset, vakuutusmäärä, omavastuun suuruus sekä vakuutuksenottajan asuinpaikka ja ikä.

”Yleisesti aikuisten vakuutuksissa on niin, että kun ihminen ikääntyy, vakuutusmaksut nousevat.”

Suvi Kumlin on tarvinnut yksityistä sairausvakuutusta monta kertaa. 46-vuotiaalla Kumlinilla oli vanhempiensa ottama vakuutus lapsena, ja hän päätti jatkaa sitä myös aikuisena. Myös lapselleen Kumlin otti vakuutuksen ennen tämän syntymää.

Noin viisi vuotta sitten hän totesi miehelleen, että tämänkin tulisi ottaa vakuutus. Kumlin suoritti aikoinaan 1,5 vuotta sairaanhoitajaopintoja sekä myöhemmin vielä sosiaali- ja terveysalan opintoja yliopistossa. Häntä hirvitti julkisen terveydenhuollon tila.

”Silloin viisi vuotta sitten oli selvää, että julkinen terveydenhuolto tulee menemään huonoon jamaan”, sanoo nykyisin kaupallisella alalla työskentelevä Kumlin.

Kumlin seurasi alaa tarkasti ja keskusteli sairaanhoitajina työskentelevien tuttujensa kanssa. Hänen mukaansa ongelmat perusterveydenhuollossa olivat melko ilmeisiä, mutta myös huoli erikoissairaanhoidon tilasta alkoi kasvaa.

”Olen hirveän huolissani, vaikka meillä kaikilla on vakuutukset”, sanoo Kumlin viitaten perheeseensä.

Hänen huolensa liittyy siihen, ettei kaikkea tarvittavaa hoitoa välttämättä saa yksityisestä terveydenhuollosta. Suuret leikkaukset ja vakavat sairastumiset hoidetaan julkisessa erikoissairaanhoidossa.

Kumlin lisää vielä, että tilanne on hyvin epätasa-arvoinen, kun hoitoa saavat nopeasti ja ilman ongelmia vain ne, joilla on vakuutus tai muuten varaa maksaa hoidosta.

Se, että noin neljäsosalla suomalaisista on nykyisin yksityinen terveysvakuutus, kertoo mahdollisesta epäluottamuksesta julkista terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö ja dosentti Liina-Kaisa Tynkkynen. Monilla suomalaisilla voi Tynkkysen mukaan olla se mielikuva, ettei julkiseen terveydenhuoltoon pääse.

Suomessa on myös työterveyshuollon ja Kelan aikaisemmin laajasti tukeman yksityisen sektorin myötä totuttu siihen, että on rinnakkaisia järjestelmiä, joita voi käyttää.

Monet haluavat vakuutuksella varmistaa, että hoitoon pääsee nopeasti ja vaivattomasti.

”Yksilön näkökulmasta vakuutuksista totta kai on varmasti moniakin hyötyjä”, sanoo Tynkkynen.

”Mutta voi se myös olla äärimmäisen tappiollista. Pitää esimerkiksi aika monta kertaa käydä yksityisellä vastaanotolla tai tulla joku isompi toimenpide, jotta yksilö pääsee voitolle vakuutuksen avulla.”

Lisäksi Tynkkynen muistuttaa, ettei yksilön hyöty välttämättä palvele yhteiskuntaa.

”Tietysti yhteiskunnan ja meidän terveydenhuoltojärjestelmämme kokonaisuuden näkökulmasta on aina huono asia, että on tällaisia rinnakkaisia järjestelmiä.”

Tällöin hyväosaiset asioivat osin yksityisessä terveydenhuollossa ja ne, jotka eivät halua tai pysty ottamaan vakuutusta, käyttävät julkista perusterveydenhuoltoa.

”Siinä on vaara, ettei tämä toinen järjestelmä kehity eikä sitä ei haluta tukea.”

Helsingin Sanomat kertoo Tessa Virran äidin syövästä tämän omalla suostumuksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat