THL: Pitkään voimassa ollut yleinen maski­suositus poistuu

Helsingin kaupungin mukaan laaja maskisuositus on edelleen voimassa pääkaupunkiseudulla.

Kasvomaskien käytön suosituksia lievennetään.

14.4. 10:13 | Päivitetty 14.4. 16:50

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) poistaa yleisen maskisuosituksensa kolmea poikkeusta lukuun ottamatta.

THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.

Tämän lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos on hengitystieinfektion oireita mutta välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Lisäksi maskeja suositellaan niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle, eivätkä kodin ulkopuoliset lähikontaktit ole vältettävissä.

THL suosittelee, että oireiset pysyvät aina ensisijaisesti kotona, kunnes oireet väistyvät.

Maskisuositus oli voimassa lähes kaksi vuotta, sillä suositus annettiin elokuussa 2020.

”Toki alueellista vaihtelua oli alkuun”, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

”Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti”, sanoo Helve tiedotteessa.

THL:n mukaan koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa, jossa niiden laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

”Maskisuositus yksinään ei ole tehokas epidemian torjuntakeino, ja siksi siitä ei tässä tilanteessa ole perusteltua enää pitää kiinni”, Helve sanoo HS:lle sähköpostivastauksessaan.

Kyse on siitä, että omikron-muunnoksen leviämisen torjuminen vaatisi paluuta laajoihin rajoitustoimenpiteisiin, joihin ei kuitenkaan ole haluttu mennä, sanoo Helve.

”Oleellista on, että jokainen voi muutoksesta huolimatta oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia.”

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.

Työpaikoilla työnantaja tekee päätöksen maskien käytöstä, koska työnantaja on vastuussa työturvallisuudesta. Päätöksiä työnantaja tekee riskiarvioinnin pohjalta.

Työterveyslaitoksen työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko sanoo, että on mahdotonta antaa mitään yleispätevää ohjeistusta maskien käytöstä kaikille työpaikoille, koska jokainen työpaikka on erilainen.

Alanko arvelee, että monilla työpaikoilla maskeista on jo luovuttu.

Eri alueilla voi myös olla voimassa paikallisia maskisuosituksia. Niitä voi seurata oman kunnan tai sairaanhoitopiirin netti sivulta.

Esimerkiksi Helsinki tiedotti torstaina, että THL:n muuttuneesta linjauksesta huolimatta pääkaupunkiseudulla on toistaiseksi voimassa laaja maskisuositus.

Lue lisää: Helsinkiläiset eivät vielä pääse eroon maskeista – pää­kaupunki­seudun korona­nyrkki tarkastelee suositusta ”lähi­aikoina”

Maskin käytön jatkamista suositellaan rokotussuojan tasosta riippumatta kaikille 12 vuotta täyttäneille julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä. Maskia suositellaan käytettäväksi myös kouluissa kuudennesta luokasta eteenpäin.

Pääkaupunkiseudulla voimassa olevaa suositusta tarkastellaan kuitenkin lähiaikoina.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä.

THL painottaa, että koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat