Suositus maskien käytöstä joukkoliikenteessä annettiin 13. elokuuta 2020. Helsingin Rautatieasemalla näkyi maanantai-iltapäivällä 17. elokuuta jo useita maskikasvoisia ihmisiä.

Jäävätkö maskit vihdoin historiaan?

THL poisti kiirastorstaina pitkään voimassa olleen yleisen maskisuosituksensa. HS kokosi vuosien varrelta kuvia ja juttuja maskien käytöstä epidemian aikana.


15.4. 19:16 | Päivitetty 15.4. 20:31

Suositukset kasvomaskien käytöstä ovat pandemian aikana vaihdelleet.

Vielä keväällä 2020 Suomessa viranomaiset eivät suositelleet maskien käyttöä. Ratkaiseva syy oli se, ettei maskeja riittänyt kunnolla edes terveydenhoidon työntekijöille.

Julkisuudessa syyksi kuitenkin kerrottiin, ettei maskeista välttämättä ole hyötyä ja tavallisten ihmisten kohdalla kasvomaskien käytöstä epäiltiin olevan jopa haittaa.

Lue lisää: Miksi Suomessa ei suositella kasvo­maskien käyttöä kaikille? ”Siitä voi tulla jopa virus­generaattori”, sanoo ylilääkäri

Monet kansalaiset eivät tyytyneet tähän vaan painostivat päättäjiä antamaan maskisuosituksen.

Suomalaiset pukeutuvat impovisoituihin maskeihin koronaepidemian alussa. HS:n kuvaaja Sami Kero kuvasi helsinkiläisen Venla Mäenpään Kalasatamassa maaliskuussa 2020.

Hellevi Valtonen matkusti bussissa itse tekemässään maskissa. Hän vinkkasi, että korvaremmit kannattaa ottaa kertakäyttömaskeista.

Jani Suvanto, 43, kuvattuna Hakaniemen metroasemalla maaliskuussa 2020. ”Vähän pelottaa kun jengi ei vielä tajua, miten vakavasta asiasta on kyse.” Suvanto uskoi, että viikon päästä kukaan ei kulje ilman maskia kaupungissa.

Elokuussa 2020 myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta ja terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kirjoittivat HS:n Vieraskynä-palstalla, että Suomessa on pohdittava suositusta kasvomaskien käytöstä.

Lue lisää: Koronavirus­epidemian kiihtymiseen on varauduttava myös uusin keinoin, kirjoittavat THL:n Markku Tervahauta ja Mika Salminen

Lopulta maskisuositus annettiin Suomessa 13. elokuuta 2020. Samalla myös Työterveyslaitos (TTL) linjasi, miten maskeja on käytettävä työpaikoilla.

Lue lisää: THL suosittaa Suomeen kasvomaskeja yli 15-vuotiaille – näissä tilanteissa maskia tulisi THL:n mielestä käyttää

Lue lisää: Työterveyslaitos antoi maskisuositukset työpaikoille – näissä tilanteissa maskeja on töissä käytettävä

Raitiovaunu matkustaja ja koira Mannerheimintiellä heinäkuussa 2020.

Jyväskylän alueen Postilla oli lokakuussa 2020 maskipakko kaikkialla sisätiloissa. Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Postin myymälän myyntiesimies Eija Toikkanen (toinen oikealta) kertoi, että maskien käyttö sujui myymälässä luontevasti ohjeistusten mukaisesti. Palvelumyyjät vasemmalta Elina Järvinen, Sisko Nykänen, Arja Laukkarinen ja Marja Perälä.

Helsingin Laulu -kuoro harjoitteli Kallion seurankunnan tiloissa koronaviruksen takia suojautuneina.

Suomi liittyi maskisuosittelijoiden kerhoon verrattain myöhään. Kun Suomessa vielä emmittiin maskien käyttöä, annettiin monissa maissa ja suurkaupungeissa maskisuosituksia tai jopa -pakkoja.

Lue lisää: Maskipakko yleistyy Euroopassa – ”Tämä on moraalinen velvollisuuteni”

Tosin Suomessa epäiltiin kansalaisten kykyä käyttää kasvomaskeja oikein. Esimerkiksi Mika Salminen muistutti elokuussa 2020, että maailmalla maskien oikeaoppinen käyttö ei ole sujunut kansalaisten arjessa aina kovin hyvin.

Tukholmalaisia Drottninggatanilla elokuussa vuonna 2020.

Lue lisää: Maailmalla maskeja käytetään arjessa aivan toisin kuin asian­tuntijat ohjeistavat – ”Euroopassakaan ei ole opittu käytön sääntöjä”, sanoo THL:n Mika Salminen

Suomen mediassa asiantuntijat antoivat liudan ohjeita maskien turvalliseen käyttöön.

Lue lisää: Virhe kasvomaskin käytössä voi mitätöidä sen hyödyt, sanoo asiantuntija – Kuvat näyttävät, miten käytät maskia oikein

Lue lisää: Kasvomaskien puhdistukseen liittyy monia harhaluuloja, sanoo VTT:n tutkimusprofessori – nämä kahdeksan asiaa jokaisen maskia käyttävän on syytä tietää

Lopulta kasvomaskeista tuli osa normaalia elämää yllättävän nopeasti. Julkista liikennettä koskeva kasvomaskisuositus annettiin elokuussa 2020. Sen yhteydessä myös Helsingin rautatieaseman patsaille puettiin kasvomaskit.

VR:n kivimiehet puettiin kasvomaskiin yli vuodeksi. Kasvomaskit riisuttiin niiltä marraskuussa 2021.

Cantores Minores -kuoro esiintyi punaisissa kasvomaskeissa Helsingin Tuomiokirkossa lokakuussa 2020.

Alussa kansalaisia neuvottiin tekemään kangasmaskeja myös itse.

Lue lisää: Jos ompelee itse kangasmaskinsa, voi säästää satasia – Näin teet yksinkertaisen maskin, jollaista Ranskan hallituskin suosittelee

Lue lisää: Kankaisia kasvo­maskeja valmistetaan nyt niin kodeissa kuin tehtaissa – Näin käytät niitä oikein

Vaikka maskeista on keskusteltu koko pandemian aikaan kiivaasti ja niitä vastaan on osoitettu mieltä tai ne aiheuttivat jopa yksittäisiä tunteenpurkauksia julkisilla paikoilla, suomalaiset kertoivat käyttäneensä maskia tunnollisesti.

Marraskuussa 2020 yli 70 prosenttia kertoi HS:n teettämässä gallupissa käyttävänsä kasvomaskia suosituksen mukaisesti joukkoliikennevälineissä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Lue lisää: Yli 70 prosenttia suomalaisista sanoo käyttävänsä kasvomaskia – tästä huolimatta koronavirus leviää Suomessa vauhdilla

Yleisöä turvavälein ja maskeissaan Kulttuuritalossa Club for five -lauluyhtyeen 20-vuotisjuhlakonsertissa lokakuussa 2020.

Pridea juhlittiin poikkeusoloissa 12. syyskuuta 2020. Oliver Kurkinen oli ottanut pridelle mukaan poikkeusoloihin sopivan ruttotohtorin maskin. Sateenkaarilippuun oli kirjoitettu I stayed gay during the plague.

Valokuvaaja, musiikkivideo-ohjaaja ja somepersoona Jirina Alanko oli pukenut ylleen paljettimaskin kuvauksia varten.

Epidemiatilanteen parantuessa maskien käytön luopumisesta alettiin elätellä jo toiveita.

Myös Helsingin Sanomat kyseli asiantuntijoilta keväällä 2021, milloin maskeista voisi luopua. He eivät kuitenkaan halunneet määrittää tiettyä ajankohtaa tai tartuntalukua.

Lue lisää: Milloin maskien käytöstä voidaan luopua? Asiantuntijat arvioivat, mikä on ”maski-exitin” todennäköisin ajankohta

Kesällä 2021 helle ja kohentunut koronatilanne saivat tosin osan kansalaisista kuitenkin luistamaan maskinkäytöstä muutenkin.

Lue lisää: Pääkaupunkiseudulla on havaittu pientä laskua maskienkäyttöasteessa niin julkisessa liikenteessä kuin maauimaloissakin.

Kesärauha-festivaalit Turussa järjestettiin elokuussa 2021 Turun Linnan puistossa vuoden koronatauon jälkeen. Helsinkiläiset Veela Valtere ja Sirkka Husu tanssivat 22 Pistepirkon keikalla.

Slush järjestettiin Helsingin messukeskuksessa poikkeusolojen keskellä joulukuussa 2021. Osallistujilta vaadittiin koronapassit ja maskin käyttämistä, ja lippuja hakiessa kaikille jaettiin kotona tehtävä pikatesti. Iltabileissä maskit kuitenkin puuttuivat. Kesken tapahtuman maailmalla alkoivat levitä ensimmäiset tiedot koronaviruksen uudesta omikronmuunnoksesta.

Uudet variantit toivat kuitenkin maskit pian takaisin katukuvaan ja ihmisten kasvoille.

Kesällä 2021 helpommin tarttuvan deltavariantin myötä kangasmaskeja ei pidetty enää riittävinä. Maskien saatavuuden parannuttua asiantuntijat alkoivat suositella myös tehokkaampia FFP2-maskeja kansalaisille.

Lue lisää: ”FFP2-suojain on ainoa tapa, jolla omaa turvallisuuttaan voi parantaa” – Deltavariantti leviää helposti myös ulkona, asian­tuntija kertoo, miten se on syytä huomioida

HS testasi kesäkuussa 2020 seitsemän kasvomaskia ja löysi eroja mukavuudessa ja tehossa. FFP2-suojaimen käyttöä alettiin myöhemmin deltavariantin myötä suosittamaan kansalaisille.

Maskeja alettiin käyttää monilla paikkakunnilla kouluissa.

Lue lisää: ”Eka päivä on pahin, ja sen jälkeen maskiin tottuu” – Turun malli lasten maskeista on laajenemassa pää­kaupunkiseudulle, THL ei kannata muutosta

Lue lisää: Yhä nuoremmat lapset käyttävät nyt maskia päivittäin – ”Mitä pienempi lapsi, sitä todennäköisemmin oikeaoppinen käyttö ei onnistu”, sanoo ylilääkäri

Välitunnilla oppilaat eivät maskia käyttäneet, mutta tunnilla sitä suositeltiin

Vantaalainen Kalle Joukahainen testasi maskiaan seuraavaa koulupäivää varten.

Uusia ylioppilaita Kallaveden lukion lakkiaisissa Kuopion Musiikkikeskuksessa kesäkuussa 2021.

Maskien käytön pelättiin vaikuttavan myös pienten lasten kehitykseen.

Lue lisää: Haittaako pandemia lasten aivojen kehitystä? Pikku­lasten taitoja mittaavissa testeissä on saatu aiempaa heikompia tuloksia

Keväällä 2022 THL alkoi pohtia, milloin ja miten suositusta pitäisi muokata. Maaliskuun alussa THL:n Mika Salminen totesi, että ”vähän liikaa vaadittu”, että suomalaisilta vaadittaisiin ikuisesti kasvomaskin käyttämisen kaltaisia pieniä mutta haittaavia toimia.

Lue lisää: ”Akuutein vaihe on nyt paketissa” – Suomi avautui tällä viikolla ilman suuria julistuksia ja nyt THL:n Mika Salminen haluaisi kääntää katseet koronasta eteenpäin

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kuvattuna joulukuussa 2020.

Kiirastorstaina THL poisti pitkään voimassa olleen yleisen maskisuosituksensa.

Lue lisää: THL: Pitkään voimassa ollut yleinen maski­suositus poistuu

Pääkaupunkiseudun koronavirusrajoituksia on kevennetty, mutta kasvomaskien käyttösuositukset jatkuvat.

Koronakoordinaatio­ryhmä linjasi 15. helmikuuta, että kasvomaskin käyttöä suositellaan muun muassa kaikille 12 vuotta täyttäneille julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä. Maaliskuun alusta 3.–5.-luokkalaisten maskisuosituksesta kouluissa voidaan luopua.

Lue lisää: Hus: Kasvo­maski­suositus jatkunee vielä kuukausia

Lue lisää: Helsinkiläiset eivät vielä pääse eroon maskeista – pää­kaupunki­seudun korona­nyrkki tarkastelee suositusta ”lähi­aikoina”

Jäävätkö maskit siis jo pian historiaan? Sitä ei voi varmuudella tietää.

THL:n ylilääkäri Otto Helve ei halua antaa lopullista lupausta, että valtakunnallista maskisuositusta ei enää otettaisi käyttöön mutta sanoo, että tällä hetkellä se näyttää ”erittäin epätodennäköiseltä”.

Maskien käytössä siirrytään hänen mukaansa nyt valtakunnallisista suosituksista enemmän ”henkilökohtaiselle tasolle.”

Ryhmäteatterin esitys Peggy Pickitin teatteriyleisöä maaliskuussa 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat