Lapsi joutui törkeän ihmiskaupan ja seksuaalirikosten kohteeksi Loviisassa – Miehelle ja naiselle pitkät vankeustuomiot

Mies määrättiin vankeuteen kymmeneksi ja nainen kahdeksaksi vuodeksi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli syytteet Porvoon oikeustalossa.

21.4. 15:11 | Päivitetty 21.4. 15:50

Nuori lapsi on joutunut tuoreen tuomion mukaan törkeän ihmiskaupan ja törkeiden seksuaalirikosten uhriksi usean vuoden aikana Loviisassa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina miehen ja naisen pitkiin vankeusrangaistuksiin. Nelikymppinen mies sai kymmenen vuotta ja noin 60-vuotias nainen kahdeksan vuotta vankeutta.

Rikosten uhriksi joutunut lapsi oli ensimmäisen rikoksen aikaan leikki-ikäinen ja viimeisen rikoksen päättyessä alakouluikäinen.

Käräjäoikeus on määrännyt tuomion salaiseksi ratkaisun lopputulosta lukuun ottamatta vuoden 2081 loppuun asti. Oikeus kuitenkin kertoo jossain määrin rikoksista laatimassaan julkisessa selosteessa.

Mies tuomittiin muiden rikosten ohella törkeästä ihmiskaupasta vuosina 2015–2021.

Ihmiskauppasyytteen mukaan hän oli ottanut lapsen määräysvaltaansa tarkoituksena saattaa uhri seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi sekä muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Lisäksi mies oli syytteen mukaan luovuttanut lapsen seksuaalisesti hyväksikäytettäväksi naiselle sekä tarjonnut samassa tarkoituksessa lukuisilla viestialustoilla käymissään keskusteluissa uhria useille eri henkilöille.

Muita henkilöitä ei syytetty oikeudenkäynnissä lapseen kohdistuneista rikoksista.

Käräjäoikeus katsoi todistajakertomusten ja kirjallisina todisteina esitettyjen viestiketjujen perusteella toteen näytetyksi, että mies menetteli pääosin syytteen mukaisesti.

”Vaikka hänen ei ole kaikilta osin näytetty menetelleen teonkuvauksen mukaisesti, kyse on tältä osin ollut vähäisistä poikkeuksista teonkuvaukseen eikä sillä ole ollut ratkaisevaa merkitystä teon tunnusmerkistön täyttymisen kannalta”, oikeus toteaa julkisessa selosteessa.

Mies ja nainen tuomittiin molemmat törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta törkeästä raiskauksesta ja kolmesta törkeästä lapsenraiskauksesta. Ensimmäiset näistä rikoksista tapahtuivat vuonna 2018 ja viimeinen vuonna 2020.

Lisäksi mies tuomittiin törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Mies ja nainen kiistivät osan syytteistä. Mies myönsi syyllistyneensä muun muassa lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja nainen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Heidät määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti uhrille seksuaalirikoksista 60 000 euroa kärsimyskorvauksia. Lisäksi miehen on korvattava hänelle 20 000 euroa törkeän ihmiskaupan aiheuttamasta kärsimyksestä.

Käräjäoikeus määräsi miehen ja naisen pidettäviksi edelleen vangittuina. He ovat olleet vangittuina viime syksystä lähtien.

HS ei kerro tuomittujen nimiä uhrin henkilöyden suojelemiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat