Kuutti löytyi metsästä Kokkolassa – Video näyttää, kuinka pelastus­laitos palauttaa eksyneen eläimen mereen

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen mukaan maakunnassa kuutteja on tällä viikolla löytynyt metsien lisäksi muualtakin. Asiantuntija arvioi, että kuutit lähtevät hortoilemaan kuivalle maalle todennäköisesti ruuan perässä.

16.4. 9:02 | Päivitetty 16.4. 11:40

Kokkolassa Keski-Pohjanmaalla pelastettiin tänä aamuna hylkeenpoikanen metsästä, Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos kertoo.

Pelastuslaitos sai hieman ennen aamuseitsemää ilmoituksen Rantatiellä liikkuneesta kuutista. Pelastuslaitos löysi eläimen lopulta tien viereisestä metsästä ja palautti sen mereen.

Kokkola sijaitsee Pohjanlahden rannikolla.

Aamulla kokkolalaismetsästä löytynyt kuutti oli hyväkuntoinen ja pelastuslaitos kyyditsi sen takaisin mereen.

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Oona Englund kertoo, että maakunnassa on tällä viikolla ollut yli viisi vastaavanlaista tehtävää. Kuutteja on löytynyt metsien lisäksi omakotitaloalueelta ja Kälviän keskustasta, josta on matkaa rannikolle useita kilometrejä.

Pelastuslaitoksen mukaan ilmiö toistuu seudulla joka kevät.

Pelastuslaitokselta ei osata varmaksi sanoa, mikä on saanut kuutit liikkeelle. Englund arvelee, että nuorilla kuuteilla on taipumus eksyä herkästi.

Ruotsin luonnonhistoriallisen museon yli-intendentin, hyljetutkija Markus Aholan mukaan kuuttien harhailu ei ole ennenkuulumaton ilmiö. Hän ei osaa varmaksi sanoa, miksi poikaset lähtevät hortoilemaan vaikkapa metsiin, mutta hyvä arvaus hänellä on.

”Kyllä ne varmaan ruokaa ovat etsimässä”, Ahola sanoo.

”Luultavasti mekanismi on yksittäisen poikasen kohdalla, että emo on vieroittanut sen, eikä kuutti sitten ole itse osannut lähteä etsimään ruokaa oikeasta suunnasta.”

Hänen mukaansa havaintoja eksyneistä kuuteista tulee vuosittain muutamia. Tapauksista ei hänen tietojensa mukaan ole kuitenkaan olemassa kattavaa seurantaa. Tutkijoillekin tiedot tulevat lähinnä yksittäisistä uutisista.

Ahola arvelee, että vuosittain vaihteleva kevään jäätilanne voi vaikuttaa siihen, miksi kuuttien maihinnousuja nähdään joinakin vuosina enemmän kuin toisina.

Keski-Pohjanmaan rannikkoalueen jäät eivät ole Ilmatieteen laitoksen jääseurannan mukaan vielä sulaneet. Halutessaan jäitä pitkin pääsee siis vielä maihin.

Hylkeet pystyvät liikkumaan maastossa, mutta kulku on Aholan mukaan hidasta. Esimerkiksi metsään eksyminen voi olla kuuteille kohtalokasta.

”Ne joutuvat siellä helpommin maapetojen saaliiksi. Usein eksyneet yksilöt ovat jo valmiiksi nälkiintyneitä. Jolleivät pedot niitä korjaa, sitten nälkä vie”, Ahola sanoo.

Jos kansalainen näkee kuutin kaukana rannikolta, neuvoo pelastuslaitos soittamaan hätänumeroon. Omin päin kuuttiin ei kannata koskea, sillä eläin voi purra ja sen puremasta voi tarttua bakteereita.

Hätänumeron kautta tehtävä välitetään eteenpäin pelastuslaitokselle eläinpelastustehtävänä.

”Tärkeää on antaa mahdollisimman tarkat tiedot sijainnista ja siitä, missä kunnossa kuutti on”, Englund sanoo.

Jos löydetty kuutti on huonokuntoinen, pelastuslaitos toimittaa sen eteenpäin eläinhoitolaan. Hyväkuntoiset kuutit otetaan kiinni ja ne kuljetetaan mereen, Englund kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat