Kevät­aurinko ohentaa lumi­hankia nyt jopa pari­kymmentä senttiä viikossa – etelässä sateeton sää vaikeuttaa katu­pöly­tilannetta

Ilmanlaatu oli sunnuntaiaamuna paikoin huono pääkaupunkiseudulla ja maan keskivaiheilla. Lähipäivien vähäiset kuurosateet eivät yllä huuhtomaan pääkaupunkiseudun pölyisiä katuja.

Aurinkoinen sää ei ainakaan helpota katupölytilannetta lähipäivinä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla meteorologi arvioi ilmalaadun heikkenevän pääsiäislomien loputtua entisestään, kun työmatkaliikenne lisääntyy.

17.4. 10:30

Lähipäivien sää jatkuu pääosin poutaisena. Ilma lämpenee päivä päivältä, ja alkuviikosta etenkin maan länsiosissa voidaan mitata jopa 15 asteen päivälämpötiloja.

Kevätaurinko sulattaa myös lumihankia. Kuluvan viikon aikana lumipeite on huvennut maan etelä- ja keskiosissa parhaimmillaan yli parikymmentä senttiä.

”Ensi viikon jälkeen maan eteläosassa lumipeitteestä voi olla jäljellä enää rippeitä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jani Parviainen.

Maan pohjoisosissa lumipeite on edelleen yli puolen metrin paksuinen. Esimerkiksi Kittilän ja Inarin seudulla on tällä viikolla mitattu jopa metrin paksuisia hankia.

Erityisesti selkeillä alueilla on eteläisintä Suomea myöten vielä yöpakkasia. Ne hidastavat lumen sulamista.

Yksittäisillä havaintoasemilla lumensyvyys voi erota lähiseudun lumitilanteesta huomattavasti. Kun Helsingin Kaisaniemessä lumipeite suli pois huhtikuun alkuun mennessä, on Helsingin Kumpulan havaintoasemalla lunta vielä yli 10 senttiä.

Espoon Nuuksion havaintoasemalla lunta on edelleen 70 senttiä.

Lue lisää: Espoosta löytyy paikka, jossa on yhä 80 senttimetriä lunta

Päivälämpötilat ovat koko maassa jo plussan puolella. Maan etelä- ja länsiosissa mitataan lähipäivinä yli 10 asteen päivälämpötiloja. Itä- ja Pohjois-Suomessa lämpötila on viiden asteen tuntumassa.

Tiistain ja keskiviikon aikana lämmin ilmamassa leviää Lappiin ja maan itäosiin, ja viikon keskivaiheilla pohjoisessakin voidaan päästä päiväsaikaan lähes 10 asteen lämpötiloihin.

Aurinkoinen ja heikkotuulinen sää ei helpota katupölytilannetta.

”Ilma on kuivaa, ja kadut varmasti pöllyävät, kun niitä ei ole päästy siivoamaan yöpakkasten vuoksi”, Parviainen sanoo.

Sunnuntaiaamuna ilmanlaatu oli huono pääkaupunkiseudulla ja maan keskivaiheilla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ilmanlaatu heikkenee pääsiäislomien loputtua entisestään, kun työmatkaliikenne lisääntyy.

Sunnuntai-illan aikana Lapin yllä liikkuu epävakainen alue, joka voi tuoda mukanaan kuurosateita. Maanantain vastaisen yön aikana kuurosateita voidaan nähdä maan keskivaiheilla ja itäosissa, mutta etelärannikon katupölytilannetta helpottamaan sateet eivät todennäköisesti yllä.

”Maanantain aikana alue saattaa yltää Keski-Suomen ja Hämeen kuntiin, mutta vettä voi sataa korkeintaan milli tai pari”, Parviainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat