Hoitaja­järjestöt tyytymättömiä työriidan ratkomis­tahtiin, syyttävät sovittelu­lautakuntaa lomailusta – lautakunnan puheenjohtaja: En kuvailisi tätä lomaksi

Hoitajajärjestöt kertoivat siirtävänsä lakon toisen vaiheen alkamista pääsiäisen yli, jotta sovittelulautakunnalle jäisi riittävästi aikaa työriidan sovitteluun. Järjestöjen mielestä sovittelu ei ole edennyt pääsiäisenä niiden toivomaa tahtia.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (oik.) ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola johtivat joukkojaan hoitajien mielenilmauksessa Meilahden sairaala-alueella Helsingissä huhtikuun alussa. Lakko jatkuu ja laajenee keskiviikkona koskemaan jopa 35 000:ta hoitajaa.

17.4. 18:25

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin kahden viikon mittainen hoitajalakko päättyi perjantaina. Seuraava, edeltäjäänsä laajempi lakko alkaa jo ensi keskiviikkona, ellei järjestöjen ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) välille saada neuvottelutulosta ennen sitä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola kertoivat HS:lle sunnuntaina sähköpostitse, etteivät he pidä todennäköisenä, että neuvottelutulosta saadaan aikaan ennen keskiviikkoa, jolloin hoitajien lakko jatkuu ja laajenee seitsemään sairaanhoitopiiriin.

Lakko alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta ja päättyy keskiviikkona 4. toukokuuta. Lakko koskee erikoissairaanhoitoa 13 sairaanhoitopiirissä. Tuolloin lakossa on järjestöjen mukaan noin 35 000 hoitajaa. Perjantaina päättyneessä, kuusi sairaanhoitopiiriä kattaneessa lakossa oli mukana 25 000 hoitajaa.

Myöhemmin toukokuussa kunta-alaa uhkaa laaja lakko esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tätä muun muassa kuntien kouluja ja päiväkoteja sekä yksityiskouluja koskevaa lakkoa siirrettiin juuri ennen pääsiäistä, ja sen on määrä alkaa 3. toukokuuta.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudun koulut ja päivä­kodit jatkavat toimintaansa normaalisti pääsiäisen jälkeen: lakko siirtyy

Koska kunta-alan työriitaan ei ole saatu sopua valtakunnansovittelijankaan johdolla, asetti työministeri Tuula Haatainen (sd) reilu viikko sitten riitaa ratkomaan sovittelulautakunnan, jota johtaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Viime maanantaina hoitajajärjestöt vahvistivat siirtävänsä lakon toisen vaiheen alkamista pääsiäisen yli, jotta sovittelulautakunnalle jäisi riittävästi aikaa työriidan sovitteluun.

Loppuviikosta hoitajajärjestöjen johto ilmaisi pettymyksensä sovittelun edistymistahtiin pääsiäisen aikana.

Torstaina Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi kertoi STT:lle, että hänestä näytti siltä, että sovittelulautakunta viettää pääsiäislomaa, sillä yhtään virallista neuvottelutilaisuutta ei ollut järjestetty.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Pylkkänen kiistää väitteet pääsiäislomailusta HS:lle.

”Tuolla sanalla en voisi tätä aikaa kuvailla”, Pylkkänen sanoo.

Pylkkänen kertoo käyneensä pääsiäisen aikana kahdenvälisiä keskusteluja kuuden palkansaaja- sekä työnantajapuolen pääneuvottelijan kanssa.

”Olen tiiviisti pitänyt yhteyttä yllä myös muihin sovittelulautakunnan jäseniin asioiden edistämiseksi. Mutta emme ole kokoontuneet, vaan olemme pitäneet yhteyttä lähinnä puhelimitse”, Pylkkänen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen nimitettiin yhdeksänhenkisen sovittelulautakunnan puheenjohtajaksi 8. huhtikuuta. Lautakunnan tarkoitus on löytää sovinto yli 400 000 palkansaajan työehtosopimuksia koskevaan työriitaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen viestitti HS:lle sunnuntaina, ettei virallisia neuvotteluja ole pääsiäisen aikana käyty. Rytkönen vahvisti kuitenkin, että sovittelulautakunnan puheenjohtaja Pylkkänen on tavannut Rytkösen ja Superin puheenjohtajan Silja Paavolan epävirallisesti kerran pääsiäisen aikana.

Hoitajajärjestöt katsovat, että tämä ei riitä.

”Mediassa sekä työnantajat että [perhe- ja peruspalveluista vastaava] ministeri Lindén ovat toivoneet sovun löytymistä ennen toisen lakon alkamista. Tämä on tietenkin mahdotonta, jos sovittelua ei aktiivisesti toteuteta eikä sovintoehdotusta anneta”, kertoi Rytkönen sähköpostitse.

Lautakunnan puheenjohtaja Pylkkänen on eri mieltä lautakunnan työn edistymisestä.

”Me emme pysty tekemään sovintoesityksiä, jos emme tiedä tilannetta ja taustoita sitä. Tämä taustatyö on mitä suurimmassa määrin tärkeää työtä, jota tehdään, jotta sovintoesitys voidaan ylipäätään antaa.”

Pylkkänen kertoo, että parhaillaan sovittelulautakunta odottaa neuvotteluosapuolten vastauksia työehtosopimusten tekstiosuuksien yksityiskohtiin.

”Ne ovat työehtoihin liittyviä kiistanalaisia kysymyksiä, joita vielä on avoinna ja jotka halutaan työehtosopimuksissa määritellä.”

Neuvottelujärjestöjen on toimitettava vastauksensa lautakunnalle viimeistään tiistaina. Sovittelulautakunta kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona.

”Silloin toteamme, missä asioissa neuvotteluosapuolet ovat löytäneet yhteisymmärryksen, ja näemme, onko asioita, joissa yhteisymmärrystä ei ole löytynyt. Sitten ryhdymme rakentamaan ratkaisuehdotuksia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat