Jari Aarnio kiistää yhä tienneensä Vuosaaren murhasta muuta kuin ”enintään heikon huhun”

Aarnio antoi korkeimmalle oikeudelle lausuman syyttäjien valituslupahakemukseen oma-aloitteisesti.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Jari Aarnion elinkautiseen vankeuteen murhasta, mutta hovioikeus kumosi tuomion helmikuussa 2022.

19.4. 12:31

Murhasyytteestä vapautettu Jari Aarnio on antanut korkeimmalle oikeudelle lausuman syyttäjän valituslupahakemukseen. Hän antoi lausuman oma-aloitteisesti jo ennen kuin sitä pyydettiin.

Aarnion mukaan Helsingin hovioikeuden vapauttavaa tuomiota ei voi sellaisenaan ottaa korkeimman oikeuden arvioinnin pohjaksi, vaikka lopputulos olikin hänelle myönteinen.

Lue lisää: Jari Aarnion historiallinen murhatuomio kumottiin hovioikeudessa – sai tiedon murhajuonesta etukäteen, mutta hänellä ei ollut velvollisuutta estää sitä

Aarnio kiistää hovioikeuden johtopäätökset niiltä osin kuin hänen katsottiin tienneen etukäteen ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsaliin kohdistuneesta murhasuunnitelmasta vuonna 2003. Ünsal murhattiin Helsingin Vuosaaressa, ja neljä miestä tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Nyt on vuosien ajan selvitelty, mitä Aarnio tiesi murhahankkeesta etukäteen.

Hovioikeuden mukaan Aarnio tiesi hankkeesta, mutta hänellä ei ollut erityistä oikeudellista velvollisuutta estää murhaa.

Lausumassaan Aarnion painottaa, että vastoin hovioikeuden käsitystä hän ei tiennyt murhasta kuin ”enintään heikon huhun”.

Aarnio myös kiistää, että hän olisi kuullut murhasuunnitelmasta ja sen edistymisestä silloiselta jengipomolta Keijo Vilhuselta, kuten Vilhunen on kertonut. Aarnion mukaan Vilhunen ei ole luotettava todistaja, koska tämä oli syytteessä samasta murhasta.

Vilhusen murhasyyte hylättiin sekä käräjä- että hovioikeudessa. Molemmat oikeusasteet pitivät mahdollisena, että Vilhunen oli kertomallaan tavalla ollut Aarnion tietolähde.

Syyttäjät tyytyivät Vilhusen vapauttavaan tuomioon, mutta Aarnion osalta he hakevat korkeimmalta oikeudelta valituslupaa.

Syyttäjät kertovat hyväksyvänsä hovioikeuden johtopäätökset näytöstä, vaikka ne olivat osin syyttäjien näkemyksen vastaisia.

He haluavat korkeimman oikeuden oikeudellisen arvion siitä, olisiko Helsingin huumepoliisin päällikkönä tuolloin toimineen Aarnion pitänyt ryhtyä toimiin murhan estämiseksi.

Syyttäjien mukaan murhan uhrilla ei ollut murhahankkeesta edes olennaisesti samoja tietoja kuin Aarniolla, syyttäjät painottavat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat